fbpx
Nedjelja , 28 Aprila 2024

Prelijepa noć u Busovači: Pretpremijera filma “Amanet” oduševila publiku

Večeras je u Open air kinu u Busovači otvoren Festival kulture u organizaciji busovačkog “AmfiTeatra”.

Festival je počeo pretpremijerom filma “Amanet” scenariste i režisera Mirze Begovića.

Pretpremijeri je prisustvovalo preko 600 gledalaca koji su u uživali u svakom minutu filma. Kroz vrijeme emitovanja filma, prolamao se smijeh gledalaca izazvan sjajnim scenama, dijalozima i glumačkim doskočicama.

Kraj filma je publika dočekala sa višeminutnim pljeskom koji se nastavio i prilikom predstavljanja glumaca, ali i režisera Mirze Begovića te producenta Nevresa Softića.

Kako su kazali, Mirza i Nevres, ovaj film je poklon gradu Busovači, ali i svima onima koji drže do tradicije i tradicionalnih vrijednosti. Kazali su da ovo nike finalna verzija filma te da im predstoji još mjesec i pol rada na “utezanju” filma nakon čega će film se početi prikazivati u kinima širom BiH i regije.

Podsjećamo, kompletna radnja filma je snimljena u prelijepom selu Podstijena kod Busovače, osim scena na prelijepim fojničkim Slapovima Kozice. Scenario filama su pisali Nijaz Begović i Mirza Begović, a film je rađen u koprodukciji Amfiteatra, BZK Preporod Busovača te HudHudPro.

“Amanet” nosi priču o bosanskoj tradiciji, žanra socijalne komedije, a radnja se dešava u 1989. godini kada su mještani jednog sela živjeli opušteno bez razmišljanja o onome što slijedi.

“Rad na filmu je trajao godinu dana, a na priči sam radio s ocem, zato je ovo nešto veliko, najveće što sam radio u svom životu. Priču sam adaptirao u scenario, kojeg sam radio nekoliko mjeseci… U prvi mah nisam imao namjeru odmah da snimam film, želio sam da pristupim fundraising kampanji kako bismo sve ispoštovali kako treba, ali moji prijatelji i kolege su se oduševili, željeli su da rade, srcem ušli u priču, a pojavila se i HudHud produkcija koja je koproducent filma i tehnički producenti filma. Odlučili smo snimati, tražili smo podršku od Općine Busovača i Srednjobosanskog kantona koji su nam pomogli koliko su mogli, a u filmu je učestvovalo više od 150 ljudi”, kazao je scenarista i režiser Mirza Begović.

Pročitajte i ovo

Bolest je brzo uzela 17-godišnju Najilu: Istina je da je otišao jedan mladi život

Najila Omerović preminula je 20. aprila, a dženaza joj je klanjana protekle srijede u 14 …