Iako je prodaja tog objekta bila javno oglašena, njegova supruga Živana bila je jedini ponuđač. Ovaj podatak ne iznenađuje ako se ima u vidu da je Slobodan Tešić prethodno produžio ugovor o zakupu te vile do 2043. godine. Slobodan Tešić je od 2016. godinu iznajmljivao državnu vilu od DIPOS-a u Maglajskoj ulici na Dedinju. Zakupac je zapravo bila njegova firma koja se bavi posredovanjem u trgovini oružjem, koja je također pod američkom sankcijama, objavila je Nova.rs.

Dvije godine kasnije Tešić sa DIPOS-om potpisuje aneks ugovora u kome zakup produžava za 25 godina, odnosno do 2043. Zvanično objašnjenje bilo je da je o svom trošku taj trgovac oružja renovirao državnu nekretninu.

Međutim, već 2019. Vlada donosi odluku da tu vilu izuzme iz DIPOS-ovog fonda i stavi je na doboš, sve sa teretom Tešića kao zakupca.

Prodaja objekta u Maglajskoj oglašena je 1. novembra u dnevnom listu Srpski telegraf, a kako je za Novu rečeno u Direkciji za imovinu, jedinu ponudu dostavila je Živana Tešić, supruga Slobodana Tešića. Samo mjesec dana kasnije Direkcija i Tešić potpisuju kupoprodajni ugovor, a u Katastru nepokretnosti taj bračni par potpisuje se kao novi vlasnik.

Inače, početna cijena po kojoj je oglašena prodaja vile iznosila je 4.476.244 eura. Vjerovatno svjesni da će u postojećim okolnostima biti jedini ponuđači, Tešići za kupovinu objekta u Maglajskoj nude 4,48 miliona eura. To je svega 3.755,4 eura više od početne cijene.

Slobodan Tešić je pod sankcijama SAD-a od 2017. Američko Ministarstvo finansija označilo ga je kao “jednog od najvećih trgovaca oružjem i municijom na Balkanu”. Vlasti SAD-a su tada objavile su u njegovom vlasništvu ili pod njegovom kontrolom firme – Partizan Tech D.O.O, Technoglobal Systems D.O.O. Beograd, Charso Limited i Grawit Limited.

U obrazloženju je bilo navedeno da je Tešić direktno ili indirektno davao mito i finansijsku pomoć kako bi osigurao ugovore o naoružanju sa raznim zemljama.

Uprkos “problematičnoj” biografiji, tom trgovcu oružjem Ministarstvo vanjskih poslova Srbije, na čijem je čelu tada bio Ivan Mrkić, dodijelilo diplomatski pasoš. Također, i njegova kćerka Danijela, koja je 2012. bila kandidat za zastupnika ispred SNS-a, bila je zaposlena u MVP-u Srbije, a kasnije prebačena u MUP, odnosno u Upravu za međunarodno-operativnu policijsku saradnju, ili prostoje rečeno, u srbijanski Interpol.

Također, i sam Slobodan Tešić u više navrata označen je kao finansijer SNS-a. Mediji su pisali i da je svojevremeno finansirao Fondaciju Dragice Nikolić, supruge tadašnjeg predsjednika Srbije Tomislava Nikolića.

Slobodan Tešić je rođen 1958. u Kiseljaku, u Bosni i Hercegovini, gdje je radio kao kondukter u lokalnom saobraćaju. U posao sa oružjem uveo ga je stric Đorđe Tešić.

Prema potvrdama UN-a imao je najmanje tri različita pasoša Srbije i pasoš BiH. Srbijanski pasoši izdavani su mu 2008, 2009, te 2010, a posjeduje i diplomatski pasoš Srbije koji mu je dodijeljen 2013. godine. To su registrovale UN s obzirom da se s tim dokumentima pojavljivao na različitim graničnim prijelazima.

Bivši glavni tužilac Tužilaštva BiH Milorad Barašin je bio suspendiran nakon što je 2011. godine otkriveno da se tajno sastaje s Tešićem, kojeg se povezivalo sa zagonetnom hrvatskom firmom Scout. Na tu je firmu ukazivao i Amnesty International, navodeći da se bavi posredovanjem u ilegalnoj trgovini oružja iz skladišta u BiH.