fbpx
Srijeda , 24 Aprila 2024

Povećane plate zdravstvenih radnika za oko 10 posto!

Anto Matić, ministar zdravstva i socijalne politike SBK i predsjednik Nezavisnog stručnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu SBK Armin Kukić potpisali su produženje kolektivnog ugovora za zaposlene u zdravstvu do 01.07.2023. godine.

Ovo povećanje će Vladu koštati 7.2 miliona KM.

“Obzirom da je određen stepen inflacije u BiH, Vlada je ove godine izdvojila skoro tri puta više za povećanje prava zaposlenih u zdravstvu. Dakle, prošle godine je to bilo 2.6 miliona, a ove godine je to 7.2 miliona KM. To će se realizirati kroz veću satnicu uposlenih koja će sa 2.40 ići na 2.60 KM, kao i povećanje koeficijenta za sve kategorije. U neto iznosima najniža stručna sprema NK radnika bit će povećana za 16%, odnosno oko 80 KM, dok će u apsolutnom iznosu najveće povećanje imati doktori, koji će imati oko 200 KM ili 10% veće plate. Kada je u pitanju kadar sa srednjom stručnom spremom, oni će imati povećanje od oko 120 KM.”, rekao je Matić.

Iz Sindikata su rekli da plate zaposlenih moraju biti usklađene s rastom troškova života.

“Treba napomenuti da će razlika plata za prošli mjesec biti isplaćena retroaktivno. Godina dana će jako brzo proći i ponovo ćemo sjesti, a pozvao bih gospodu koja vodi politiku kantona da prate trendove kod nas na način povećanja troškova života i da se iz tog razloga planiraju sredstva za narednu godinu i naredne pregovore kako ne bismo došli u situaciju da dođemo do kolapsa u zdravstvu, odnosno do organizacije generalnog štrajka.”, rekao je Kukić.

Vlada je ove godine povećala osnovicu za zaposlenike u drugim sektorima kao što su zaposleni u MUP-u, javnoj upravi i školstvu. Oko 6 000 zaposlenih je dobilo povećanje od oko 7 miliona, dok je u zdravstvu oko 2 000 zaposlenih dobilo isto povećanje, što znači da je jedan zaposlenik u zdravstvu dobio 3 puta više nego zaposleni u ostalim sektorima.

Ostalo je vidjeti hoće li i Sindikat doktora medicine i stomatologije prihvatiti odluku koja je potpisana jučer.

Travnicki.INFO

Pročitajte i ovo

Policija PS Fojnica legitimiše sve učesnike saobraćaja u naselju Ostružnica

Policijska stanica Fojnica angažovana je u intenziviranju kontrola saobraćaja, s posebnim naglaskom na suzbijanje vožnje …