Potvrdio je to dr. Ivan Blažević, predsjednik Sindikata, dodajući kako je to odlučeno na sinoć održanoj Skupštini.

– To znači da će se od 27. jula u domovima zdravlja i bolnicama na području SBK primati samo hitni slučajevi, ono što je neodgodivo i što bi dovelo do ugrožavanja života pacijenata. Sada su na potezi poslodavci, odnosno menadžmenti zdravstvenih ustanova, da li će prihvatiti naš prijedlog sporazuma ili će tražiti korekcije u šta sumnjam jer smo posebno obratili pažnju na ranjive kategorije, kao što su djeca, onkološki bolesnici, redovna i imunizacija protiv COVID-19 gdje neće doći ni do kakvog prekidanja u pružanju zdravstvene usluge – objasnio je Blažević.

Blažević navodi kako druge alternative nije bilo jer ih, kako kaže, “Vlada SBK jednostavno ignoriše”.

– Mi smo od februara imali jednu sjednicu na kojoj su nam ponudili samo povećanje satnice. Ignorisali su i štrajk upozorenja. Nijedan naš prijedlog nije prihvaćen, jednostavno nemamo druge alternative nego da idemo u generalni štrajk – istakao je Blažević.

Podsjetimo, Ante Matić, ministar zdravstva i socijalne politike SBK, i Armin Kukić, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu SBK, prošlog četvrtka potpisali su produženje kolektivnog ugovora za zaposlene u zdravstvu do 1. jula 2023. godine.

Novim kolektivnim ugovorom zaposlenima u zdravstvu satnica sa dosadašnjih 2,40 bit će povećana na 2,60 KM, a za sve kategorije bit će povećan i koeficijent.

No u doktorskom sindikatu kažu “kako je ovakvo povećanje neprihvatljivo ako se uzmu u obzir trenutna ekonomska i finansijska situacija u državi, te stalna poskupljenja svega što je potrebno za život”.

– Mislim da smo dovoljno čekali. Naš cilj je da približimo iznos plaća koje dobijaju ljekari u Zeničko-dobojskom i Kantonu Sarajevo jer imamo višemjesečni problem da nam zreli kadar iz SBK odlazi da radi u Sarajevo i Zenicu. Ljekari odlaze tamo gdje će dobiti veće plaće jer je SBK među najlošijim kada je riječ o visini ličnih dohodaka koje dobijaju ljekari – kazao je ranije za Faktor Blažević i dodao “kako je plaća specijaliste u Kantonu Sarajevo za minimalno 600 KM viša nego ona koju dobija njegov kolega u SBK”.

 

Ante Matić

 

 

Ante Matić, ministar zdravstva i socijalne politike SBK, kaže “kako će ovakvim potezom Sindikata doktora medicine i stomatologije SBK najviše biti zakinuti građani kojima je potrebna zdravstvena usluga, ali da Vlada nije mogla izdvojiti više od 7,2 miliona KM”.

– Sindikat koji je većinski i koji ima 2.000 članova prihvatio je Kolektivni ugovor i on je potpisan, drugi Sindikat doktora medicine i stomatologije, koji ima oko 300 članova, nije. Upitno je da li je on uopće reprezentativan jer da biste to bili, morate imati 20 ili 30 posto članova od ukupno 2.500 zaposlenih u zdravstvu. To znači da oni imaju oko pet posto članova. Ne znam kako će se stvari dalje odvijati, vidjet ćemo, imamo proces mirenja, a vjerovatno će sve završiti i na sudu jer je sve loše počelo – naglasio je Matić.