fbpx
Subota , 13 Aprila 2024

Blizanci Semir i Samir Hasanović danas će biti ukopani pored brata i oca

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, na kolektivnoj dženazi, danas će biti ukopani posmrtni ostaci 50 žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici.

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana je Salim Mustafić, rođen 1979. godine u mjestu Tokoljaci kod Srebrenice. On je imao 16 godina u momentu kada je ubijen u ljeto 1995. godine.

Uz njega, ove godine će konačan smiraj naći i blizanci Hasanović.

Semir i Samir su imali samo 20 godina kada su likvidirani.

Rođeni su 1975. godine u Prohićima kod Srebrenice.

Njihovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz različitih masovnih grobnica otkrivenih na lokalitetima Liplje i Kamenica tokom 2007. i 2011.

Na njihovim tabutima danas su brojevi 21 i 22. 

Semir i Samir bit će ukopani kraj brata Ismeta i oca Kadrije, koji su u Potočarima ukopani ranije.

Ni oni nisu prešli. Ni brat im nije prešao. Ni otac im nije prešao. Tri brata, otac”, govori član njihove porodice reporteru portala Radiosarajevo.ba koji se nalazi u potočarima.

Mirsada Omerović, njihova starija sestra, ranije je u ispovijesti za Dnevni avaz otkrila da nisu pronađene sve njihove kosti…

“Dženazom ću dobiti neki smiraj. Šta ima više da se čeka? Nema ništa. Plašim se da ih neće imati ko ukopati. Nema se šta više čekati. Nisu nađeni kompletni, ali smo sestra i ja pristale da se ukopaju, to što ima. Pronađene su samo po dvije ili tri kosti“, kazala je tada Omerović.

Tog kobnog jula 1995. godine Mirsada je, kako nam je ispričala, imala gotovo 30 godina i izbjegla je iz Srebrenice.

“Ne volim pričati o sjećanjima. Niti mogu. Tako je”, jedva je izustila.

Ona danas živi u Gornjoj Tuzli i više vremena provodi u njivi nego u kući.

“Šćeri draga, kakve će mi biti sve ove godine? Nikakve. Tek insan počeo da živi, život mu se ugasio. Neko ih pobio. Otac mi je ukopan, stariji brat ukopan, braća mi se sada kopaju, muž mi je ukopan. Da ne nabrajam amidže, daidže, amidžiće… Nema onoga ko mi je u kući bio. Nikoga”, kazala je Mirsada Omerović.

Pročitajte i ovo

Na Bolji svijet je preselio BEGANOVIĆ (OMER) ELVIS iz Kiseljaka u 39. godini života

Na Bolji svijet je preselio BEGANOVIĆ (OMER) ELVIS iz Kiseljaka u 39. godini života. Preselio …