fbpx
Četvrtak , 28 Marta 2024

U Federaciji možete i sami sebi uplatiti staž: Potrebno 46.787,40 maraka za najnižu penziju

Pokazatelji u BiH upućuju na to da svaki treći zaposlenik radi “na crno”. Angažiranje takvih radnika najčešće je prisutno u manjim preduzećima u oblasti ugostiteljstva i turizmam trgovine, eksploatacije i prerade drva te u uslužnim djelatnostima, piše Večernji.ba.

Dakle, poslodavci u BiH ne uplaćuju doprinose za čak 240.000 zaposlenih koji nisu prijavljeni na obavezno osiguranje. Veliki broj njih tako egzistira već godinama. Radnog iskustva im ne nedostaje. Neki ga imaju pet, neki 10, 15, pa i 20 godina, međutim, uplaćenog staža nemaju ni dana.

Za državu, zavode za mirovinsko osiguranje ono su tokom cijelog tog razdoblja nezaposlene osobe i nemaju pravo kada navrše 65. godina na ostvarenje penzije. Mnogi od njih tako dočekaju godine kada njihove komšije, prijatelji,… koji su regularno zaposleni i uplaćuju im se doprinosi već razmišljaju o penziji koju oni ne mogu ostvariti te prestankom rada postaju socijalni slučajevi.

Uplaćivanje staža

Kako bi se broj osoba koje nakon 65. godine ovise o humanitarnoj pomoći i socijalnoj naknadi sveo na minimum, u FBiH je mouguće da osoba sama sebi uplati staž. Kako su objasnili iz Zavoda PIO, iznos dobrovoljnog osiguranja 2022. iznosi 259,93 KM mjesečno. To osiguranje regulira se u Zavodu PIO sklapanjem dobrovoljnog penzionog staža, što mjesečno iznosi 259 KM, osoba nakon navršenih 65 godina može ostvariti minimalnu mirovinu u FBiH od 410,08 KM ugovora i uplaćuje se mjesečno.

– Dobrovoljno osiguranje može uplaćivati svaka osoba starija od 15 i mlađa od 65 godina, a koja ima prebivalište u u FBiH i koja nije u obaveznom osiguranju, odnosno nije u radnom odnosu – naveli su iz Zavoda MIO.

Potrebna dokumentacija

Naglasili su kako je pri osobnom uplaćivanju staža potrebno donijeti potvrdu o prebivalištu, liječničku potvrdu i osobnu iskaznicu. Osoba koja želi sama sebi uplaćivati staž popunjava izjavu u kojoj, između ostaloga, navodi kako se ne nalazi na redovitom školovanju, kao i da nije osiurana obaveznim mirovinskim osiguranjem na neki drugi način…

Dobrovoljni staž ide od trenutka predaje dokumentacije, a iz Zavoda MIO naglašavaju kako pri uplati ove vrste osiguranja nije potrebna tvrtka kao posrednik.

– Osoba se registrira, dobije odluku o dobrovoljnom osiguranju i taj staž računa se kao mirovinski, odnsono redoviti – zaključili su iz Zavoda MIO. Uplatom 15 gpodina dobrovoljnog mirovinskog staža osoba navršetkom 65. godine može ostvariti minimalnu mirovinu koja trenutačno u FBiH iznosi 410, 08 KM. Jednostavnim izračunom – ako soba tijekom 15 godina uplati 46.787,40 KM, što godišnje iznosi 31119,16 KM, nakon 65. rođendana doživotno može mjesečno primati iznos najniže mirovine koja će u idućem razdoblju, prema najavama iz Vlade, rasti. Do kraja ove godine iznos najniže mirovine porast će za nešto više od 12 KM te će iznositi 423 KM. Iz Vlade ssu najavili izvanredno povećanje mirovina u visini od 3, 5 posto. Povećanje je najavljeno u oovom mjesecu, a umirovljenici će uvećane mirovine dobiti u julu. U aprilu su sve mirovine, izuzev najviših uvećane za 7, 5 posto – navodi se.

Pročitajte i ovo

Džemat dobrih Bošnjaka u Richmond Hillu u Queensu u New Yorku

Ramazan u Americi (4) Džemat Bošnjačko-islamski kulturni centar Plav-Gusinje nalazi se u Richmond Hillu, Queens, …