fbpx
Četvrtak , 28 Marta 2024

Saharski pijesak stiže u Bosnu i Hercegovinu

Snažan jugozapadni vjetar razvijen duž vertikalnog stuba atmosfere će zahvaljujući polju niskog zračnog pritiska nad obalama sjeverne Afrike usisati veliku količinu pustinjskog pijeska porijeklom iz Sahare i po visini preko Mediterana ga usmjeravati prema području Bosne i Hercegovine.

Kako je naveo Nedim Sladić, meteorolog Nove BH, on će već danas krajem dana pristizati u našu zemlju sa sve dominantnijim oblacima srednjeg reda koji će prekriti bosanskohercegovačko nebo, prije nego u večernjim satima preko nas ne pređe linija nestabilnosti s juga koja će donijeti padavine, postepeno se premještajući prema sjeveru u prvim satima utorka.

Upravo s ovim padavinama ćemo po prvi put primijetiti na našim prozorima i limenim ljubimcima žute ili narandžaste tragove u utorak, kada se prognozira da će prisustvo saharskog pijeska značajnije zamutiti nebo, zbog čega ono može poprimiti nijanse žute boje.

Prema trenutnim izračunima, prisustvo saharskog pijeska je izgledno sve do 2. maja zbog čega nije loša preporuka odložiti do daljnjeg pranje vaših automobila i prozora. U drugom dijelu sedmice usljed stabilnijih vremenskih prilika i prisustva pijeska, za očekivati je i prelijepe prizore pri zalasku sunca, budući da nebo u ovakvim okolnostima može poprimiti i crvenkaste nijanse.

Pročitajte i ovo

Džemat dobrih Bošnjaka u Richmond Hillu u Queensu u New Yorku

Ramazan u Americi (4) Džemat Bošnjačko-islamski kulturni centar Plav-Gusinje nalazi se u Richmond Hillu, Queens, …