fbpx
Subota , 20 Aprila 2024

U Mostaru svečano otvorena novoizgrađena džamija vrijedna 1,3 miliona KM!

Prva novosagrađena džamija u mostarskom naselju Gornji Zalik u vrijednosti od milion i 283 hiljade KM danas je svečano otvorena u okviru programa manifestacije “Dani vakufa u BiH 2022”, u prisustvu nekoliko stotina vjernika.

Džamiju su simboličnim presijecanjem vrpce otvorili izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein ef. Kavazovića profesor ef. Spahić, predstavnici Fondacije En-Nedžat El- Hajrijje, dr. Muhamed El Ensari, šejh Nebil El-Avedi, mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović, direktor Vakufske direkcije Senaid Zajimović, Fatuša Košpo, najveći pojedinačni vakif, predsjednik Medžlisa IZ-e Mostar Džafer Alić i predsjednikom džematskog odbora Meho Jelovac.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Prilikom svečanosti je naglašeno kako je ovo prvi novosagrađeni vjerski objekat u mostarskom gradskom području, kao potreba organiziranja vjerskog života u naselju u kojem se nastanilo brojno protjerano stanovništvo iz skoro svih krajeva u Hercegovini.

Aktivnosti na njenoj gradnji počeli su davne 2013. godine, a kamen temeljac položen je uoči ramazanskog Bajrama 2016. godine, od kada su radovi tekli različitom dinamikom – onoliko koliko je bilo sredstava.

Prva donacije stigla im je iz Saudijske Arabije iznosu od 100.000 KM, što ih je motiviralo da formiraju društvo vakifa, na kojem se našlo 163 imena. Najznačajniji iznos novčanih sredstava podarili su im, posredstvom Vakufske direkcije BiH predstavnici Fondacije En-Nedžat El- Hajrijje iz Kuvajta 2019. godine, nakon čega su radovi počeli teći nesmetano do samog završetka. Ukupan iznos na ime izgradnje džamije iznosi 1 283.449 KM.

U izrazima dobrodošlice visokim zvaničnicima i okupljenim vjernicima predsjednik Medžlisa IZ-e Mostar Džafer Alić istakao je od koliko je velikog značaja izgradnje ove džamije u smislu urbaniziranja cijelog tog kvarta, budući da je u ovom naselju planirana izgradnja stambenih, poslovnih, sportsko-rekreativnih objekata.

Prigodne čestitke džematlijama i Medžlisu IZ-e Mostar na svečanosti uputili su zastupnik u Parlamentarnoj Skupštini Bosne i Hercegovine Edin Mušić, predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić i u ime Srpske pravoslavne crkve mostarski paroh Duško Kojić.

Oduševljen što je uspješno realiziran iznimno veliki projekat mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović je kazao da predstoji faza učitavanja suštinskih sadržaja koji će je oplemeniti.

“Naše džamije su naša zborišta, centri naše duhovnosti, našeg društvenog, kulturnog i obrazovnog preporoda. Ne postoji ništa snažnije i izvjesnije u današnjem svijetu da će oplemeniti ljude i uputiti ih na pravi put kao džamije”, rekao je muftija Dedović.

On je pozvao vjernike da koriste, čuvaju i njeguju svoju vjeru, te šalju svoju djecu u mekteb i da na najljepši način u njoj slave svoga Gospodara.

Direktor vakufske direkcije hafiz dr. Senaid Zaimović je podsjetio da je izgradnja džamije u Gornjem Zaliku samo jedan od brojnih projekata koje Direkcija realizira na području Bosne i Hercegovine, dodavši da se na taj način Islamska zajednica pozicionira kao jedan od najpozitivnijih faktora u društvu.

“Srušili su nam preko 700 džamija. Mi smo ih obnovili skoro sve, izgradili 400 novih i brojne vakufe infrastrukturnog karaktera”, naglasio je Zajimović.

Nakon otvorenja džamije i klanjanja podne namaza uručene su neke od ukupno 163 vakufnama pojedincima, džematima i privrednim subjektima koji su donirali svoja sredstva za izgradnju ovog impresivnog vakufskog objekta u najvećem gradu na Neretvi.

Pročitajte i ovo

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice u 64. godini života. Ukop i misa zadušnica …