fbpx
Ponedjeljak , 23 Maja 2022

Desetine hiljada vjernika danas stižu u Blagaj na derviški mevlud

Stoljetna tradicija dovišta na vrelu Bune nastavljena je u organizaciji Mostarskog muftijstva, Medžlisa IZ-e Mostar, Tarikatskog centra Bosne i Hercegovine i Karađoz-begove medrese, a tradicionalni mevlud i zikr derviši i šejhovi će proučiti u 11 sati.

Mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović je uoči svečanosti kazao kako je ovo dovište od neprocjenjivog značaja i po masovnosti odmah poslije Ajvatovice, gdje se slijevaju rijeke dobrog i pobožnog svijeta, prijatelja i ljubitelja čiste oaze duhovnosti u Tekiji na Vrelu Bune.

  • Mevlud i zikr u Blagaju imaju svoju historiju, značaj i puni smisao okupljanja našeg naroda u onome što je opća korist i dobro za naš narod i Zajednicu. I to trebamo čuvati i njegovati. To je neprocjenjiva vrijednost koju treba afirmirati i nadograđivati – naglasio je muftija Dedović.

Manifestacija mevluda i zikra, kako je istaknuo, značajna je i po svom opsegu kulturno historijskog pamćenja i doprinosa očuvanju identitetskih vrijednosti Bošnjaka u Hercegovini.

  • Oživljavanje ove naše manifestacije bio je podstrek i ohrabrenje da svjetlo islama u ovim krajevima ne zgasne, već da dobije na snazi i masovnosti, posebno među novim naraštajima. Tekija na vrelu Bune, ta dinska tvrđava zajedno sa starim i tvrdim srednjovjekovnim gradom nad njom, svjedoči o višestoljetnom državnotvornom kontinuitetu naše zemlje, o našem trajanju i istrajavanju, upornosti i predanosti da čuvamo ono što nas određuje kao narod i što nas određuje kao muslimane i muslimanke – poručio je muftija Dedović.

Pročitajte i ovo

Nova tragedija na bh. cestama: U stravičnom sudaru poginula majka šestomjesečne bebe

Osoba inicijala M. S. (39) je poginula a šestomjesečna beba S. A. i S. I. …