fbpx
Subota , 20 Aprila 2024

Mulija ovog ramazana ulazi u 96. godinu i redovno ibadeti i posti svaki dan

Za Muliju Hambiralović iz Zvornika, koja već dobro gazi desetu života, ramazanski post ne predstavlja nikakvu poteškoću. Kaže da će 20. dan ramazana, 21. aprila, napuniti 95. godina.

Posti od svoje sedme godine kada su po želji roditelja muška djeca morala postiti od desete, a ženska dvije godine ranije.

Klanja sjedeći

Nakon sehura klanja sabah-namaz, ponovo odspava nekoliko sati. Kada se probudi, slijedi čitanje „Dnevnog avaza“, koji joj svako jutro donosi komšinica. Novine čita do podne-namaza, nakon čega slijedi neizbježan podnevni odmor do ikindija-namaza.

Osim svakodnevnog učenja Kur'ana, poslije ikindija-namaza uz ramazan iz ruku ne ispušta ovu svetu knjigu.

Uči Ja'sine i Fatihe za svoje najmilije, sve šehide, komšije i prijatelje. To čini do pred iftar, a nakon iftara, kaže, slijede akšam-namaz i kafa.

Dan završava klanjanjem jacija-namaza, jer na teravije ne može ići zbog bolova u nogama i zbog toga sve namaze klanja sjedeći.

Hvali se zdravljem

Sjeća se ramazana za vrijeme dva rata i onih u svim godišnjim dobima. Postila je dok je radila teške poslove u zvorničkim fabrikama „Šperploča“ i „Standard“ te posljednjeg rata u izbjeglištvu u Austriji.

– Dok sam radila, polusatnu pauzu u drugoj smjeni koristila sam za vrijeme iftara i nikome to nije smetalo. Postila sam u ljetnim mjesecima, kada su dani dugi i topli i sve se to uz Božiju pomoć i željom za ramazanom lako podnosilo – kazala nam je Hambiralović.

Kaže kako bi se, da nema bolova u nogama, mogla u svojoj 95. godini pohvaliti zdravljem.

Pročitajte i ovo

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice u 64. godini života. Ukop i misa zadušnica …