fbpx
Četvrtak , 25 Aprila 2024

Aida Bego-Hadžiahmetović, od fojničke učenice do fizioterapeuta u reprezentaciji BiH

Jablaničanka Aida Bego – Hadžiahmetović obavlja posao fizioterapeutkinje u svim selekcijama ženske nogometne reprezentacije, a po potrebi i u mlađim muškim selekcijama, a imala je angažman i u nekoliko nogometnih klubova u BiH.
Sa Aidom smo za naše čitatelje razgovarali o važnosti dobrog fizioterapeuta za tim, ali i o izazovima u radu sa profesionalnim nogometašicama.
Kako se odlučujete za zanimanje fizioterapeuta i možete li nam predstaviti Vaše obrazovanje?
“Kao desetogodišnja djevojčica operisala sam kuk u Fojnici, te prošla rehabilitaciju u Reumalu i zaljubila se u zanimanje fizioterapeuta. Već tad sam znala čime želim da se bavim u životu. Po završetku osnovne škole, 2000. godine u Fojnici sam upisala Srednju medicinsku školu – smjer fizioterapeut. Nakon završene srednje škole upisujem Fakultet zdravstvenih studija u Sarajevu – smjer fizioterapeut. Nakon završenog dodiplomskog studija, završavam i postdiplomski studij na Fakultetu zdravstvenih studija.”
Interesantan je Vaš anganžman u ženskoj nogometnoj reprezentaciji BiH. Kako dolazi do tog angažmana?
“U januaru 2012. godine dobila sam poziv da budem fizioterapeut na zimskom kampu mlađim selekcijama ženske fudbalske nogometne selekcije. Od tada sam radila u svim selekcijama ženske nogometne reprezentacije, a po potrebi i u mlađim muškim selekcijama, kao i u nekoliko nogometnih klubova u BiH.”
Otkrijte nam kako je to raditi sa profesionalnim nogometašicama?
“Veliko zadovoljstvo! Nositi dres nogometne reprezentacije BiH za sve nas je velika čast, ali i obaveza. Rad sa profesionalnim sportistima zahtjeva veliku odgovornost ali i odricanje i zasniva se na međusobnom povjerenju.”
Na kojim ste sve takmičenjima / kvalifikacijama pratili našu reprezentaciju?
“Proteklih deset godina prošli smo zajedno puno takmičenja. Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo koje se igraju svake godine, dva puta smo igrali Elitnu rundu takmičenja sa kadetkinjama, mnogo UEFA razvojnih turnira, prijateljskih utakmica…”
Koji su to najčešći izazovi u radu s kojima se Vi kao fizioterapeut suočavate kada je riječ o ženskom nogometu?
“Izazov je pripremiti igračicu za utakmicu. Pored treninga i fizičke spreme veoma bitan je i oporavak. Prevencija povreda i saniranje povrede da bi igračica bila spremna za utakmicu.”
Šta je bitno za jednog dobrog fizioterapeuta, koje su to kvalitete koje mora imati? Koliko jedan kvalitetan fizioterapeut znači timu?
“Kao u svakom poslu bitno je znanje, posvećenost, volja i želja za radom. Konstantna edukacija i istraživanje veoma su važan segment fizioterapije, pogotovo, u sportskoj medicini. Timski rad je na prvom mjestu. Kvalitetan fizioterapeut mnogo znači za ekipu. U nekoliko navrata smo se uvjerili da je medicinski tim bitna karika u svakom stručnom štabu.
Imali ste angažman i u Fudbalskim klubovima Emina, SFK 2000 Sarajevo i FK Sarajevo. Možemo li čuti nešto više o tome?
“Na samom osnivanju kluba “Emina” 2016/17. godine bila sam tu sezonu na klupi kao fizioterapeut. Takmičili smo se u Drugoj ženskoj ligi FBiH “Jug”. “SFK 2000” Sarajevo je već dugi niz godina prvak države. Pred Ligu prvaka sa njima budem tokom priprema. FK Sarajevo je “B” tim “SFK 2000” Sarajevo i od 2020. godine se takmiče se u Prvoj ženskoj ligi FBiH.”
Trenutno ste zbog privatnih obaveza odsutni iz reprezentacije. Koliko Vam nedostaje rad sa nogometašicama i planirate li se vratiti tom radu?
“Da, trenutno sam okupirana najvažnijim poslom u životu, a to je roditeljstvo. Dječak Emir ovih dana puni devet mjeseci i već idemo na utakmice reprezentacije i ženskih klubova, te bodrimo igračice sa klupe za navijače. Vjerujem da ću uskoro ponovo obući dres sa državnim grbom i pomoći mladim igračicama u njihovom sportskom razvoju koji će, nadam se, proći bez većih problema. Ove godine smo domaćini Evropskog prvenstva za kadetkinje koje će se igrati od 3. do 15. maja u Sarajevu, Zenici, Mostaru i Širokom Brijegu. Mi smo u grupi sa Njemačkom, Danskom i Holandijom. Našim igračicama i stručnom štabu želim puno sreće.”
Izvor: Jablanica.live

Pročitajte i ovo

Hadž će ove godine obaviti 14 Fojničana i Fojničanki

Nešto više od mjesec dana je ostalo do obavljanja 5. islamske dužnosti, hadždža. Sa fojničke …