fbpx
Petak , 26 Aprila 2024
harun3 697x463

Harun Pašalić: Mirsad Kukić – novi Babo ili simbol Otpora

harun3 697x463

 harun3 697x463

Do nedavno, Mirsad Kukić, je bio usputna tema razgovora o politici i za kojeg se vezala jedna anegdota, a to je kako se u nekim banovićkim kafićima kahva služi u šoljicama sa likom Mirsada Kukića.

Sve do prije par dana se, Mirsad Kukić, odmetnuti potpredsjednik SDA, nazivao čovjekom iz sjene, a sada biva čovjekom razdora, čovjekom otpora, čovjekom merhameta, čovjekom – legendom.

Odjednom, Mirsad Kukić postaje mitsko stvorenje, Had koji se usprotivio Zeusu i koji želi preuzeti vlast nad ovobosanskim i ovohercegovačkim narodom za sebe.

Kao i obično, politički lešinari se počinju iživljavati nad ranjenikom koji je već načet ujedima dojučerašnjih saveznika, ahbaba i stranačkih proletera.

Sve se ponavlja po ustaljenoj matrici kada dođe do previranja u SDA. Ipak, ono što ovo previranje čini drugačijim od prethodnih i kakvo se, do sada, nije desilo, jeste to da Jedinka, jedan čovjek, postane jači od čitave stranke koja neosporno ima najjaču infrastrukturu u BiH.

Na potez Mirsada Kukića se može gledati dvojako. Sa jedne strane, Mirsad predstavlja „simbol otpora korumpiranom centru moći SDA u Sarajevu“, a sa druge strane, Mirsad je „novi Fikret Abdić – Babo izdajnik svoga naroda“.

Izjava kantonalnog povjerenika SDA za TK, Amira Fazlića, da su SDA napuštali i veće glave poput Harisa Silajdžića govori ipak da Amir Fazlić ne uočava bitnu razliku.

Haris Silajdžić je crpio moć iz svoga izgleda, elokvencije i ugleda među strancima, Mirsad Kukić svoju moć crpi iz NOVCA, i to ogromnog novca stečenog u RMU Banovići, rudniku koji jedini nije dio koncerna Elektroprivrede, a kojem Elektroprivreda godinama daje najviše novca i rudnika u koji je zadnji put inspekcija ušla 2006. godine.

Haris nije imao milijarde KM iza sebe, Mirsad ima. O Harisu niko nije ovisio, o Mirsadu ovisi direktno i indirektno hiljade ljudi.

Ne treba zaboraviti da je 2014. godine Centralni skup SDA za BiH održan u Banovićima. Zašto? Jer samo Mirsad Kukić može okupiti više od 20 hiljada pristaša na jednome mjestu.

Udarac SDA-u od Konakovića (koji je preko noći u narodu i medijima postao najomiljeniji lik naroda i narodnosti), Šepića, Hadžibajrića, Ahmetovića, Sokolovića, prije njih Silajdžića pa i indirektno Radončića, ne može se mjeriti sa udarcem Mirsada Kukića.

I od ovoga udarca će se SDA teško oporaviti (ako se oporavi)! Jer Kukić zna kako SDA funkcioniše iznutra i to od samoga početka, svjestan da su stranke prestale biti ideologija nego da su samo konglomerat interesa.

Stara latinska izreka kaže:“Svaki uspjeh, ali i propast dolazi iznutra!“

Pročitajte i ovo

Užas u Jablanici: Muškarac parkirao automobil i skočio sa mosta, policija pronašla beživotno tijelo

Jučer se u Jablanici oko 10:40 sati desila nezapamćena tragedija. Kako Crna Hronika nezvanično saznaje, …