fbpx
Petak , 19 Aprila 2024

Usvojen zakon! Pripadnicima OSBiH penzije će biti u visini plata

Burnu raspravu na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije izazvao je zahtjev pripadnika Oružanih snaga BiH, budućih penzionera, da im se kroz Prijedlog zakona o vanrednom usklađivanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH omoguće penzije u visini plaća, odnosno, koeficijent 1,29. Takvih pripadnika je oko 2.300. Delegati su izglasali ovaj zakon.

Ivo Tadić predsjednik Kluba delegata hrvatskog naroda je kao predlagač zakona pojasnio zašto je neophodno njegovo donošenje. Kazao je kako je velika razlika u penzijama pripadnika OSBiH koji su u penziju otišli po starom Zakonu o penzijskomi invalidskom osiguranju u odnosu na one koji su otišli po novom Zakonu o PIO. Tačnije da oni koji su otišli po starom zakonu imaju 84 posto više penzije, ili 44 posto više penzije oni koji su otišli po Zakonu o Oružanim snagama BiH.

Apelacija Ustavnom sudu FBiH

– Mi ćemo ovaj zakon podržati. Riječ je o ljudima koji 30 godina žive sa puškom, koji su bili u odbrani zemlje – kazao je Tadić.

Delegat Aner Žuljević (SDP) je pitao da li bi se ovaj zakon primjenjivao retroaktivno, da li za njegovu implementaciju ima novca i zašto nisu dobili mišljenje Vlade Federacije BiH o predloženom zakonu. Također je upozorio delegate da je uložena apelacija Ustavnom sudu FBiH na ovaj zakon koji je usvojen u Zastupničkom domu FBiH.

Potom se u diskusiju uključio predsjedavajući Doma naroda Tomislav Martinović.

– Vlada FBiH je dostavila mišljenje o prijedlogu. Ja sam od Ustavnog suda 16.12. 2021. dobio dopis u kome se kaže da je premijer FBiH podneskom od 13.12.2021. godine Ustavnom sudu FBiH podio zahtjev za ocjenu ustavnosti ovog prijedloga i zahtjev za donošenje privremene mjere kojim bi se obustavilo donošenje zakona do donošenja odluke suda o meritumu. Tri mjeseca je ovaj dom čekao hoće li se Ustavni sud oglasiti po privremenoj mjeri ili ocjeni ustavnosti. Mislim da su tri mjeseca bila sasvim razuman rok. Znate ovaj dom je mjesecima pod lupom, govori se da kočimo zakone. Moja kritika kolegama u Zastupničkom domu jeste da je taj dom postao grobar dobe volje i dobrih odnosa – rekao je Martinović.

Rukovodstvo Doma naroda omogućilo je obraćanje Nermina Lapandića, pukovnika OS BiH koji je delagate pozvao da podrže zakon. Iznio je da novca za njihove zahtjeve ima navodeći da su oni od 2006. do 2017 uplatili na ime doprinosa 250 miliona KM, od čega je povućeno 128 miliona KM.

Poznato je da se zahtjevu pripadnika OSBiH oštro suprotstavio Savez udruženja penzionera FBiH, pa je i Redži Mehiću predstavniku penzionera dozvoljeno da govori pred delegatima.

Koliko košta primjena zakona?

– I ja potičem iz redova OSBiH, otjeran sam u penziju po sili zakona, niko me nije pitao. Oni kažu da radim protiv njih. Mi dišemo istom dušom ali molim da uvažavamo sve okolnosti. Podsjetio bih da Zakon o PIO koji je bio na snazi 20 godina je devastirao Fond PIO. Prije četiri godine zbog takvog zakona Fond je bio u deficitu 270 miliona KM, a sada je u suficitu. Zahvaljujući penzionerskim protestima 2017. godine, novi zakon je donesen i stupi na snagu 2018. godine. Gospodo ako se sada izađe u susret pripadnicima OSBiH sutra će i drugi tražiti svoja prava. Mi se toga bojimo – kazao je Mehić i dodao:

– Koliko košta primjena zakona koji se predlaže i iz kojih izvora? Imam podatke, visina prosječne penzije u FBiH je 420 KM, razvojačeni braniteli pripadnici vojske FBiH i članovi poginulih 309 KM iz budžeta se namiruje na 382 KM. Penzije iz povoljnijeg penzionisanja, prosječna je 520 KM, i na kraju pripadnici OS mali broj u penziji prosječna penzija 1.180 KM. Po meni treba uvaži instituciju Ustavnog suda da ga prozovemo da reaguje po apelaciji koju je podnijela Vlada FBiH. Mi u Savezu ćemo biti da ovaj zakon, ali da se ne uzima novac iz naše kase, već iz budžeta da bude posebna stavka.

Kenan Spahić, pomoćnik federalnog ministra rada i soscijalne politike je kazao da bi primjena zakona išla retroaktivno. Da se ovo pitanje treba rješavati u Zakonu o oružanim snagama, da je riječ o nepreciznoj i neprovodivoj formi jer nije predviđen izvor finansiranja.

Penzija pripadnika OSBiH će biti 1.290 KM

– Ovo je jedan od zakona koji će propandiku OS dati veću penziju nego što je imao plaću. Takvo što nemate nigdje na svijetu. Svi mi plaćamo doprinose da bi trenuti penzioneri imali primanja. Mi kada bi gledali koliko damo i koliko koristimo, nema tamo obojenih novaca. Princip međugeneracijske solidarnosti. Ilustracije radi osiguranik koji ima 1.000 KM plaću penziju će imati 650 KM, a penzija ovog iz OSBiH bi bila 1.290 KM – rekao je Spahić.

Nako rasprave data je pauza a potom su delegati glasali o predloženom zakonu a za koji je glasao 41 delegat.

Pročitajte i ovo

Aferim: Donirala bubreg voljenom Adnanu i tako mu spasila život

Život je otvorena prazna knjiga u kojoj vrijeme piše stranice gusto kucanog teksta i svjedoči …