fbpx
Četvrtak , 28 Marta 2024

Poljoprivrednicima u FBiH iz robnih rezervi 1.400.000 litar dizel goriva bez naknade

Vlada Federacije BiH je, na prijedlog Federalne direkcije robnih rezervi, danas na sjednici donijela Odluku o davanju na trajno korištenje bez naknade dizel gorivo u količini od 1.400.000 litara iz postojećih zaliha federalnih robnih rezervi poljoprivrednim proizvođačima (50 litara goriva po hektaru) u Federaciji BiH, a prema zvaničnim spiskovima Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i kantonalnih vlada, radi hitne intervencije izazvane rastom cijena energenata na tržištu FBiH.

Ovu podršku mogu ostvariti poljoprivredni proizvođači koji su u prošloj godini ostvarili podršku po hektaru obradive površine na federalnom ili kantonalnom nivou, a koji su ažurirali podatke u Registru poljoprivrednih gazdinstava i registru klijenata, te prijavili proizvodnju u 2022. godini, saopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maksimalan iznos podrške ne može biti veći od one ostvarene za broj hektara obrađene površine u 2021. godini.

Sredstva neophodna za realizaciju ove odluke bit će osigurana iz tekuće rezerve Vlade FBiH.

Za realizaciju Odluke Vlada je zadužila Federalnu direkciju robnih rezervi, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Federalno ministasrtvo financija, svatko u okviru svojih nadležnosti.

Odluka stupa na snagu danom donošenja i bit će objavljena u Službenim novinama Federacije BiH.

Ova odluka je donesena, kako je obrazloženo, nakon što je Vlada FBiH ranije usvojila informaciju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, s prijedlogom mjera i zadužila Federalnu direkciju robnih rezervi da pripremi prijedlog odluke s ciljem provođenja mjera i aktivnosti iz svoje nadležnosti o podjeli dizel goriva poljoprivrednim proizvođačima u FBiH zbog izuzetno teške i vanredne situacije izazvane rastom cijena energenata.

Zadužena je Federalna direkcija robnih rezervi da provede potrebne procedure i izvrši podjelu dizel goriva poljoprivrednim proizvođačima.

Sjednica Vlade FBiH je u toku.

Pročitajte i ovo

Džemat dobrih Bošnjaka u Richmond Hillu u Queensu u New Yorku

Ramazan u Americi (4) Džemat Bošnjačko-islamski kulturni centar Plav-Gusinje nalazi se u Richmond Hillu, Queens, …