fbpx
Petak , 19 Aprila 2024

Sankcionisana svaka druga pumpa: Za vikend napisane kazne u vrijednosti od 527.200 KM

Na svakoj drugoj kontrolisanoj benzinskoj pumpi širom bh. entiteta RS utvrđeno je kršenje Uredbe o ograničavanju marže prilikom formiranja cijena tečnih naftnih derivata.

Inspektorat RS je imao pojačanu konrolu tokom dva dana vikenda na ukupno 78 poslovnih subjekata, a u 37 slučajeva utvrđene su nepravilnosti. Zbog toga su inspektori izdali 77 prekršajnih naloga po kojima vlasnici benzinskih pumpi treba da uplate u budžet RS više od 527.200 KM zbog prekršenih marži za dva dana vikenda, piše Srpskainfo.

Na svjetskim tržištima cijene nafte prošle sedmice skočile više od 20 posto, na najviše razine u više od 10 godina, jer bi zbog rata u Ukrajini i sankcija Zapada protiv Rusije isporuke iz Rusije mogle pasti, dok je potražnja i dalje snažna.

Naravno, cijena na svjetskim tržištima odrazila se i na cijene goriva u Bosni i Hercegovini, pa je tako sve bliža pragu od 3 KM.

Raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata 3. marta u Federaciji BiH bio je sljedeći:

– Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi od 2,41 do 2,81KM/litru;
– Dizel BAS EN 590 (10 ppm) iznosi od 2,51 do 2,81KM/litru.

U manjem bh. entitetu RS tokom vikenda je cijena litre benzina na pojedinim pumpama premašila granicu od 3 KM i iznosila je 3.09 KM.

Pročitajte i ovo

Preminuo je Vjekoslav (Anto) Bućo iz Fojnice

Preminuo je Vjekoslav (Anto) Bućo iz Fojnice u 83. godini života. Ukop i misa zadušnica …