fbpx
Petak , 26 Aprila 2024

Cijene pšenice i drugih žitarica na tržištu dosegle rekord, nova poskupljenja neizbježna

Cijene žitarica na tržištu bilježe najveći rast u proteklim decenijama, zbog čega bi u narednom periodu moglo doći do novih poskupljenja osnovnih životnih namirnica.

U razgovoru za Klix.ba Edin Jabandžić, predsjednik Koordinacionog odbora peradara/živinara BiH, je kazao da su cijene sirovina na tržištu dosegle rekord rekorda.

“Pšenica je ostvarila svoj rekord, najjeftinija ponuda je iz Srbije i iznosi 611 KM po toni, što je rekord svih rekorda, kukuruz je 570 KM, što je također rekord u posljednjih najmanje deset godina. Ovo je jedna teška situacija. Jednostavno, ne znamo do kada će ovo rasti i u kojem će smjeru ići. Ulje je danas poskupjelo za više od 20 KM po toni, tako da je teško više pratiti cijene sirovina na tržištu”, kazao je Jabandžić.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Dodao je da su poskupljenja proizvoda u supermarketima, koje građani svakodnevno kupuju, neminovna, ali i da proizvođači kojima je ovo sirovina, ne mogu uzimati veće zalihe.

Dozvoljeno im je kupovati po LOT-ovima s obzirom na to da dolazi do stalnog porasta cijena te u svemu tome i prodavači žele zaraditi dodatni profit.

“Mi sada ne možemo odmah uzeti 300 tona, nego nam danas prodaju 30 tona po jednoj cijeni, a za drugi LOT je viša cijena i tu gledaju svoju zaradu. Poskupljenja su neminovna. Razumije građane da imaju nervozu zbog toga, ali u ovom slučaju su najmanje krivi mlinari i drugi proizvođači. Htjeli ili ne, proizvođači imaju opciju da povećaju cijenu ili da idu u minus s poslovanjem”, dodaje Jabandžić.

Srbija je prva zemlja odakle BiH nabavlja žitarice, a ujedno i najjeftinija. Zemlje iz kojih još nabavljamo ovu sirovinu su Mađarska i Hrvatska, gdje su cijene dosta više.

Pročitajte i ovo

Mlada inovatorka iz Fojnice Emina Hodžić oduševljava svijet informaciono-komunikacionih tehnologija

Mlada Fojničanka Emina Hodžić, talentovana učenica iz Fojnice, je svojim izvanrednim dostignućima u oblasti informaciono-komunikacionih …