fbpx
Četvrtak , 25 Aprila 2024

Prvi dio EUFOR-ovih trupa, od ukupno 500 vojnika, iz Austrije večeras stigao u BiH! (VIDEO)

Nakon što je prekjučer objavljena informacija da u Bosnu i Hercegovinu dolazi 500 vojnika EUFOR-a koji će biti smješteni u kampu Butmir u blizini Sarajeva, prva grupa vojnika je stigla večeras, saznaje portal “Avaza”.

Vojnici dolaze iz iz Austrije, Rumunije, Slovačke i Bugarske.

Kako je objavljeno, vojnici EUFOR-a u Bosnu i Hercegovinu dolaze zbog pogoršanja međunarodne sigurnosti te iz predostrožnosti, a iz EUFOR-a je navedeno da je trenutna sigurnosna situacija u BiH stabilna.

Večeras su reporteri Avaz TV na naplatnim kućicama u Jošanici dočekali prvu ekipu EUFOR-ovih snaga. Početkom sedmice stiže i drugi dio trupa.

– Četiri čete sa oko 500 pripadnika rezervnih snaga EUFOR-a koje su stacionirane izvan Bosne i Hercegovine će, predostrožnosti radi, u naredne dvije sedmice biti raspoređene u Bosni i Hercegovini, kao pojačanje postojećim snagam. Pogoršana sigurnosna situacija na međunarodnom nivou mogla bi potencijalno uzrokovati nestabilnost u Bosni i Hercegovini. Raspoređivanje ovih snaga je mjera predostrožnosti, koja se poduzima u cilju jačanja stabilnosti u BiH, tako što će se pozicionirati dovoljan broj sposobnih snaga u zemlji koje će pružati podršku bh. institucijama pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja – saopćeno je ranije iz EUFOR-a.

Pogledajte video.

Pročitajte i ovo

Hadž će ove godine obaviti 14 Fojničana i Fojničanki

Nešto više od mjesec dana je ostalo do obavljanja 5. islamske dužnosti, hadždža. Sa fojničke …