fbpx
Četvrtak , 25 Aprila 2024

Izetbegović: Država BiH je ugrožena a ne Hrvati i Srbi

Nakon zasjedanja Doma naroda BiH medijima se obratio dopresjedavajući ove zakonodavne institucije i predsjednik SDA, Bakir Izetvegović. On je komentarisao današnje odluke Doma naroda, ali i aktuelnu političku situaciju u zemlji i svijetu.

O usvojenom zakonu kojim se osporava sastav CIK-a, Izetbegović kaže da o tome može odlučivati sud, da je inicijativa politkantska i predizborni pokušaj od kojeg nema ništa.
“Dijalog je dobrodošao, ali samo treba da se zna ko može razgovarati o državnim pitanjima. Neće se govoriti o državi BiH na nivou entiteta, već državnih institucija”, izjavio je.

Kazao je kako je stanje danas takvo da Hrvati mogu da zaustave sve što žele da zaustave, da Srbi imaju entitetsko glasanje.

“Ako je ko ugrožen onda je to Bosna i Hercegovina i njene patriote”, izjavio je on.

Na pitanje vezano za krizu u Ukrajini i ulazak Rusije, Izetbegović je kazao da treba “bobu reći bob, a popu pop”.

“Od Drugog svjetskog rata je ovo prvi put da država uzima dio teritorija druge države, protivno je međunarodnom pravu, Ujedinjenim nacijama… Agresiju Rusije treba zaustavljati na vrijeme, tu ne treba hodati po jajima”, kazao je.

Izbori će se desiti, mogu biti odgođeni mjesec ili dva, ponovio je Izetbegović stav SDA o održavanju općih izbora u našoj zemlji.

“Trebao se desiti veliki sastanak u Mostaru na koji nisam bio pozvan, kao ni gospodin Radončić s kojim sam jučer komunicirao. Nije nerealno da se postigne sporazum. Da kažem kao arhitekta, političari zadaju projektni zadatak za eksperte, oni će to lako razraditi. Samo se treba dogovoriti”, izjavio je.

Pročitajte i ovo

Hadž će ove godine obaviti 14 Fojničana i Fojničanki

Nešto više od mjesec dana je ostalo do obavljanja 5. islamske dužnosti, hadždža. Sa fojničke …