fbpx
Petak , 19 Aprila 2024

Evo za koliko bi maraka mogla biti povećana najniža penzija u FBiH! (VIDEO)

Penzije u Federaciji BiH bi trebale biti uvećane do osam posto, prema finansijskim procjenama Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, Vlade FBiH, kao i Saveza Saveza udruženja penzionera FBiH, rekao je za BHRT predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Redžo Mehić.

“Pošto su oni sa najnižim penzijama najugroženiji, njima bi za oko 30 KM bila veća penzija”, naglašava Mehić, te dodaje da će uvećana isplata penzija biti 5. marta, retroaktivno od 1. januara.

On je kazao da do povećanja penzija ove godine mora doći jer za to postoje finansijske i zakonske pretpostavke, ali i zato što za zadnje dvije godine nije bilo nijednog povećanja penzija u FBiH.

Mehić je svjestan činjenice da penzioneri u Federaciji BiH ne mogu živjeti od 382 KM mjesečno, koliko iznosi najniža penzija, osim ako nemaju nekog srodnika koji im finansijski pomaže ili ako se ne bave nekom dodatnom djelatnošću, ukoliko im to zdravlje dozvoljava.

U Federaciji BiH ima oko 430 hiljada penzionera, a njih 44 odsto prima najnižu penziju.

Podsjetimo, Vlada Federacije BiH je na jučerašnjoj hitnoj, telefonski održanoj sjednici, utvrdila i po hitnom postupku uputila Domu naroda Parlamenta FBiH Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Glavni cilj izmjena i dopuna je omogućavanje značajnijeg povećanja penzija u Federaciji BiH ove godine.

Fokus.ba

Pročitajte i ovo

Aferim: Donirala bubreg voljenom Adnanu i tako mu spasila život

Život je otvorena prazna knjiga u kojoj vrijeme piše stranice gusto kucanog teksta i svjedoči …