fbpx
Četvrtak , 22 Februara 2024

Njemačka inspekcija zatekla državljane BiH koji rade na crno

Kako bi mogli raditi u Njemačkoj, državljani BiH trebaju boravišnu dozvolu koja im daje pravo na rad.

Financijska kontrola za rad na crno pri Glavnoj carinarnici u Dortmundu provjerila je u četvrtak, 17. februara jedan restoran u Hagenu na temelju anonimne dojave.

Zatečeno je sedam osoba koje rade u restoranu, među kojima su i dva bosanskohercegovačka državljanina. Kako bi mogli raditi u Njemačkoj, državljani BiH trebaju boravišnu dozvolu koja im daje pravo na rad.

Dvojica muškaraca iz BiH prvo su se pokušala identificirati svojim karticama osiguranja. Kada su carinici insistirali da to nije dovoljno, na kraju su predočili bosanskohercegovačke iskaznice i pasoše. Nisu imali boravišne dozvole koje im daju pravo na rad, piše fenix-magazin.com.

Carinici su potom pokrenuli kazneni postupak zbog sumnje na nezakonit boravak te su dvojici muškaraca oduzeli lične dokumente. O daljem boravku sada će odlučiti nadležni organ za poslove sa strancima.

“Vlasnik restorana rekao je carinicima da pretpostavlja da su muškarci iz BiH imaju hrvatske pasoše”, rekla je Andrea Münch, glasnogovornica Glavne carinarnice u Dortmundu.

“Kao poslodavac, vlasnik restorana sada je suočen s postupkom za pomaganje u ilegalnom boravku i nezakonitom zapošljavanju radnika. Ovdje je moguća kazna zatvora do deset godina i dodatna novčana kazna do 500.000 eura”, rekla je glasnogovornica.

Fokus.ba

Pročitajte i ovo

FIFA donijela odluku: Denis Huseinbašić može igrati za Bosnu i Hercegovinu!

Zvanična potvrda da veznjak Denis Huseinbašić (22) može nastupiti za nacionalni tim Bosne i Hercegovine …