– Sve igre oko FDS-a se završavaju i sve bivše federalne vlade snose dio odgovornosti za gašenje ove fabrike sa tradicijom od 130 godina. U ovoj fabrici je prije rata radilo tri hiljade ljudi, a sada je ostalo svega 150 radnika, a i oni će ostati bez posla za 50 dana. Radnicima će se uručiti otkazi i dobit će otpremninu. Koliko će to iznositi, još se ne zna. Na poslu će ostati oko pet radnika iz Uprave, kako bi završili proces likvidacije – ističe Avdagić.

Avdagić za gašenje FDS-a smatra odgovornim bivšeg direktora ove firme, Dinu Mulahasanovića. Urušavanje FDS-a, pojašnjava Avdagić, nastavilo se 2016. godine kada je Vlada Federacije BiH prodala svoj udio od 39,9 posto austrijskoj kompaniji CID Adriatic Investments GmbH koja je djelovala u saradnji sa gigantom duhanske industrije British American Tobacco (BAT).

On podsjeća da je Fabrika bila među najprofitabilnijim preduzećima u Bosni i Hercegovini, dok je direktor bio Šefik Lojo.

– Nakon Lojine smrti niko ne zna koliko je ostavio kapitala u FDS-u i mnoge nekretnine, i to su vrijednosti na desetke miliona maraka. Fabrika je ostala i bez svog brenda. Upozoravao sam i tada kada je već počelo urušavanje fabrike da će doći do gašenja, kao što je ugašena i Fabrika duhana u Mostaru, ali svi su se trudili da Fabrika prestane sa radom i u tome su uspjeli – zaključuje Avdagić.

Kontaktirali smo direktora Fabrike duhana Sarajevo i predsjednika Sindikata FDS-a, ali oni nisu odgovorili na naša pitanja.