fbpx
Srijeda , 24 Aprila 2024

Povuklo se Jablaničko jezero: Mnogi zabrinuti

Jablaničke jezero se povuklo i za sobom ostavilo zabrinjavajuće prizore ogoljenih jezerskih udubina, što otvara polemike građanima, ali i u široj javnosti o uništenju ekosistema i masovnog pomora riba, piše Jablanica.live.

Povlačenja Jablaničkog jezera posljednjih godina su sve češća pojava, što izaziva zabrinutost javnosti i stručnjaka za zaštitu prirode, koji redovno upozoravaju na opasnosti uništenja ekosistema, kojem na žalost svjedočimo u brojnim vodama širom naše zemlje.

Neki od mještana kažu da je povlačenje jezera proces koji se ponavlja iz godine u godinu i da su uzročnici tog procesa procesu vremenski uslovi i suše, kao i prevelike potražnje za električnom energijom.

Međutim kako se povlačenje jezera događa tokom ljetnih dana činjenica da je to dogodilo već u mjesecu februaru mnoge ozbiljno zabrinjava.

Za komentar smo pozvali i HE Jablanica, gdje smo saznali da je kota još u granicama prema vodnim dozvolama:

“Kota je zbog izuzetno malih dotoka zaista značajno pala. Još je u granicama prema vodnim dozvolama”, prokomentarisali su iz HE Jablanica.

Pročitajte i ovo

Policija PS Fojnica legitimiše sve učesnike saobraćaja u naselju Ostružnica

Policijska stanica Fojnica angažovana je u intenziviranju kontrola saobraćaja, s posebnim naglaskom na suzbijanje vožnje …