fbpx
Četvrtak , 25 Aprila 2024

U BiH ponovo skočile cijene goriva, dizel nikad nije bio skuplji

Ono što je sigurno jeste da će i ovo poskupljenje dodatno utjecati na poslovanje brojnih frimi, naročito onih koji se bave prijevozom putnika i transportom robe, ali i ono najvažnije na kućne budžete svih građana Bosne i Hercegovine

Cijena nafte na svjetskom tržištu u neprestanom je rastu, a taj rast utiče i na formiranje cijena naftnih derivata na bh. tržištu. Trenutno je cijena goriva u BiH za oko 25 posto viša u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Međutim, poskupljenjima nikad kraja, a vozače u Bosni i Hercegovini jutros su dočekale nove cijene goriva. Prema obavještenjima o promjeni cijena i marži, koje su benzinske pumpe dostavile Federalnom ministarstvu trgovine, gorivo je u Federaciji BiH poskupjelo u prosjeku za sedam feninga po litru.

Raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata na dan 8. februara 2022. godine u Federaciji BiH je sljedeći:

– Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 –BMB 95 iznosi od 2,36 do 2,61 KM/litru

– DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) iznosi od 2,31 do 2,66 KM/litru

U istom periodu prošle godine za jednu litru benzina trebali ste izdvojiti 1,94 KM, a za jednu literu dizela 1,92 KM. Sadašnja cijena dizela od 2,70 KM po litru je najviša do sada. Do sada je rekodna cijena bila iz 2008. godine kada smo litar dizela plaćali 2,56 KM.

Podsjećamo da je Vlada Federacije BiH na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, donijela Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate kojom je propisala privrednim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko maksimalnu visinu marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litru derivata, a privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima maksimalnu visinu marže u apsolutnom iznosu od 0,25 KM/litru derivata.

Kada je riječ o poskupljenju naftnih derivata slična je situacija i u manjem bh entitu, gdje iz Grupacije za promet nafte i naftnih derivata Privredne komore RS ističu da litar benzina BMB 95 u ovom bh. entitetu trenutno košta 2,34-2,43 KM, a dizela ED5 2,32-2,45 KM, dok su cijene tečnog naftnog gasa 1,49-1,56 KM, u zavisnosti od regije i distributera.

Ono što je sigurno jeste da će i ovo poskupljenje dodatno utjecati na poslovanje brojnih frimi, naročito onih koji se bave prijevozom putnika i transportom robe, ali i ono najvažnije na kućne budžete svih građana Bosne i Hercegovine.

Pročitajte i ovo

Hadž će ove godine obaviti 14 Fojničana i Fojničanki

Nešto više od mjesec dana je ostalo do obavljanja 5. islamske dužnosti, hadždža. Sa fojničke …