fbpx
Petak , 23 Aprila 2021
carsijska dzamija fojnica 321x463

Čaršijska džamija u Fojnici

carsijska dzamija fojnica 321x463

 carsijska dzamija fojnica 321x463

Čaršijska džamija u Fojnici je sagrađena 1666. godine. Sagradio ju je Šaban Ahmed efendija, kreševski i fojnički kadija. Pored džamije je sagradio fojničku medresu i fojničku tekiju. U narodu je nazvana Čaršijskom i to je najčešći naziv koji se koristi, a ujedno je i najveća džamija u Fojnici. Više puta je restaurirana i obnavljana.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata, četnici su je zapalili prilikom povlačenja sa Bitke na Neretvi. Ekspresno je obnovljena poslije rata 1946. godine i tada i nastaje slika sa naslovnice. 1984. godine zbog povećanja broja muslimana, klanjača u Fojnici, odlučilo se je da se na istome mjestu izgradi veća džamija i ona je izgrađena i završena 1988. godine.

Prilikom posljednjeg rata, oštećena je od granata ispaljenih sa pozicija HVO-a, ali i ta šteta je sanirana i danas je Čaršijska džamija ljepša nego ikada. Posljednjih godina, uz samu džamiju, je izgrađen aneks u kojem se nalazi savremena abdesthana, gasulhana, biblioteka i mekteb.

dzamija

dzamijacarsija 260x463   

 

Pročitajte i ovo

Načelnik Klisura primio u posjetu Mariju Štetić viceprvakinju Evrope i ponos fojničkog taekwondoa

Načelnik opštine Fojnica, Sabahudin Klisura, primio je reprezentativku BiH i viceprvakinju Evrope Mariju Štetić, članicu …