U kategoriji najmlađih – Una Mešković, Tamara Sulejmanović i Leo Husić osvojili su srebrene medalje, navodi Udruženje matematičara (UM) Tuzla u saopćenju za javnost.

Kako se ističe, djeca su uz pomoć abakusa i stečenih znanja i vještina imala zadatak da u roku od četiri minute riješe 60 složenih matematičkih zadataka, pri čemu se mjerila brzina i tačnost.

Usljed Covida, takmičenje je održano u online formatu, što je zahtijevalo od djece dodatne multitasking vještine, jer su nakon izračuna morali upisati rezultat na računaru u odgovarajuće polje, a sve to u četiri minute.

– Djeca predvođena trenericama – Almom Ćorić, mr.sc. Fatom Zilić i Lejlom Kovačević su, uz stratešku podršku Brainobrain centara Tuzla i Sarajevo te Udruženja UM Tuzla i logističku podršku JU Centar za kulturu Tuzla, postignutim rezultatima pokazali cijelom svijetu, vlastima i svima u Bosni i Hercegovini da znaju i mogu biti, ne samo rame uz rame sa vršnjacima iz najvećih, razvijenih država svijeta, nego i najbolji – navodi se u saopćenju.

Brainobrain je, inače, svjetski certificirani program za djecu uzrasta četiri do 14 godina koji je namijenjen kompletnom razvoju ličnosti djece, a sastoji se iz tri glavne komponente – neurolingvističkog programiranja za djecu (NLP), VAK metode (učenje putem čula sluha, vida, dodira) i mentalne aritmetike (abakusa).

– Radi se o progranu koji se uspješno implementira već 17 godina u cijelom svijetu, organiziran u 975 centara za obuku, a koji je prošlo sada već više od četiri miliona djece – navodi se u saopćenju.