fbpx
Četvrtak , 25 Aprila 2024

U SBK akcija protiv nelegalnih iznajmljivača

U Srednjobosanskom kantonu sve veći problem postaju nelegalni smještajni objekti, koji se oglašavaju putem internet platformi i stvaraju nelojalnu konkurenciju i nanose štetu iznajmljivačima u zakonskim okvirima, upozoravaju vlasnici hotela ali i Ministarstvo privrede kantona.

U proteklom periodu resorno ministarstvo je proslijedilo instrukciju za registraciju individualnih smještajnih kapaciteta, poput smještaja u domaćinstvu (sobe, apartmani, studio apartmani), svim općinama na području kantona. Obzirom da se ova vrsta djelatnosti registruje na lokalnom nivou, resorno ministarstvo je više puta urgencijom pokušalo da suzbije iznajmljivanje ovog tipa smještaja, ali su efekti ovih radnji dosta skromni. Najbolji rezultati poduzetih aktivnosti Ministarstva privrede vidljivi su u općini Jajce gdje su registrovana 22 individualna smještajna kapaciteta. Općina Travnik do sada ima registrovan 1 individualni smještajni kapacitet, dok ostale općine Srednjobosanskog kantona nisu poduzimale aktivnosti po ovom pitanju.

Ministarstvo će nastaviti podsticati općine da registracijom smještajnih kapaciteta pomognu razvoju turističke ponude, a naglasak je na općinama Travnik (lokalitet Babanovac), Jajce, Fojnica i Vitez, gdje se ostvaruje najveći broj noćenja.

Zbog svega navedenog, nadležne Inspekcije Ministarstva privrede Srednjobosanskog kantona i Porezne uprave Federacije BiH će zajedno sa drugim institucijama, poduzimati akcije borbe protiv crnog tržišta i nezakonitog rada, te će protiv onih iznajmljivača, koji budu pronađeni da nisu registrovani za obavljanje ove djelatnosti biti poduzete zakonski predviđene mjere.

Ministarstvo privrede Srednjobosanskog kantona poziva na saradnju sve zainteresovane subjekte da svojim aktivnostima i prijavama nadležnim institucijama pomognu u suzbijanju nelegalnih iznajmljivača privatnog smještaja.

Pročitajte i ovo

Hadž će ove godine obaviti 14 Fojničana i Fojničanki

Nešto više od mjesec dana je ostalo do obavljanja 5. islamske dužnosti, hadždža. Sa fojničke …