fbpx
Subota , 27 Aprila 2024

Dok razmaženi građani gladuju: Ovo su mjesta gdje bahati bh. političari troše naš novac

Dok dio razmaženih građana živi u teškom siromaštvu, institucije i ustanove širom države troše stotine hiljada KM na reprezentaciju – restorane, barove, bazene, banje, cvijetne aranžmane i poklone, piše Žurnal.

To što državna ministarstva koja ugoste visoke zvaničnike ili turističke organizacije imaju visoke izdatke za reprezentaciju donekle je i razumljivo, ali BiH je država u kojoj će lokalno preduzeće koje se bavi upravljanjem vodovodom i kanalizacijom bez problema potrošiti hiljade KM u pivnicama i lounge barovima. A koliko je u BiH nivoa vlasti, javnih ustanova, preduzeća, zavoda i instituta… i svi imaju pravo na novac za reprezentaciju.

FOUR SEASONS I MAKSUMIĆ

Na čelu Ministarstva pravde FBiH je Mato Jozić. Omiljeni restorani: Four Seasons i Lovac u Sarajevu, Maksumić i Kovačević u Jablanici. Prošle godine za ovu namjenu ministar Jozić i njegovi službenici potrošili su 15 hiljada KM.

Troškovi Ministarstva pravde FBiH

Skromno u odnosu na Grad Zvornik koji za ove namjene na raspolaganju ima čak 60 hiljada KM! Kada već navodimo ovaj grad, Akcionarsko društvo Vodovod i komunalije iz Zvornika potrošilo je skoro pet hiljada KM. Neki od objekata u kojima su nastali računi su Pivnica Lovac, Stari kotlić, Lounge bar Studio 19.

U državi u kojoj je nezaposlenost jedan od glavnih problema, Zavod za zapošljavanje RS-a dok odigra svoju važnu ulogu potroši skoro 24 hiljade KM. Najviše vole Soho caffe, hotele Termag i Jet set, motel Barka i Privrednik (Kula). Razmaženi, vole i luksuzne hotele – odsjedaju u hotelu Cortyard, za šta se izdvoji i do osam hiljada KM. Osim 24 hiljade za hranu i piće, Zavod je platio i skoro 18 hiljada KM za troškove smještaja. Ukupno 42 hiljade KM.

Dio računa Zavoda za zapošljavanje RS-a

Troši se i na državnom i entitetskim nivoima: Ministarstvo civilnih poslova BiH potrošilo je skoro 27 hiljada KM, Ministarstvo finansija BiH i trezora skoro 18 hiljada. Republička uprava za geodetske poslove RS skoro 16, Ministarstvo privrede RS-a 10 hiljada. Federalna vlada 4.500.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS-a pojednostavili su stvari, pa su 20 hiljada KM odvojili za korištenje u SUR Znak pitanja.

Sredstva za reprezentaciju imaju i gradovi, općine, kantoni i kantonalne ustanove. Institut za sigurnost hrane u Zenici potrošio je 10 hiljada, Opština Čelinac – skoro 12 hiljada, Općina Banovići više od 16 hiljada.

Dio računa Ministarstva civilinih poslova

Pisali smo prošle godine da je Ministarstvo za ljudska prava BiH u vrijeme pandemije, dok su ugrožene kategorije o kojima bi također trebali brinuti živjele ispod granice siromaštva, na jelo i piće potrošilo 40 hiljada KM. Za to im je trebalo samo sedam mjeseci.

I to u objektima Majstor za pivo, Konoba kod Mačka, Restoran Toplik, Debela Berta, Motel Konak Trebinje, Bar Sunce, Restoran Rumeni, Restoran Staza Jahorina, Ribarska priča, Rafting klub Drina-Tara, Rajska vrata Jahorina, Kulin dvor, Sunnyland, Karting klub, Služba za zajedničke poslove institucija BiH. Da značajan broj objekata nije bio zatvoren zbog pandemije, vjerovatno su mogli bolje i više.

Pročitajte i ovo

Poslovnica pekare “Manja” u ulici Koševo u Sarajevu prestaje s radom

Poslovna jedinica pekare Manja u ulici Koševo u Sarajevu saopćila je kako s današnjim danom …