fbpx
Utorak , 23 Jula 2024

Očajna Trojka moli Šmita da im ga nametne

Povodom formiranja vlasti u FBiH predstavnici SDP-a, Naroda i pravde i Naše stranke oglasili su se te poručili kako ostaju zajedno s partnerima na okupu.

SDP BiH, NiP i NS smatraju potpuno legitimnim da stranke potpisnice sporazuma mogu naći drugi interes, prihvatiti bolju ponudu ili se jednostavno predomisliti.”Čak smatramo da svoju odluku nisu dužni obrazlagati bilo kome osim svojim biračima. Međutim, nismo spremni i ne prihvatamo praksu da svoje odluke pravdaju neistinama i lažnim optužbama na račun Trojke. Potpuna je neistina da smo pristali na privremeno rješenje za deblokadu procesa formiranja Vlade FBiH. Naprotiv, naše jasno opredjeljenje koje smo isticali u svim razgovorima je da smatramo kako nam treba trajno rješenje, kao što je svima jasno, da na odluke Visokog predstavnika niko ne može uticati. Kako se bliži dan odluke i kako u zraku visi da bi ta odluka mogla imati trajni karakter, očito je trebalo izmisliti novo opravdanje pa se više ne problematizira da li je odluka trajna ili nije nego se unaprijed zna da će navodno biti nakaradna”, naveli su.

“Interesantno je kako je gospodin Ogrešević čuo na jučerašnjem sastanku ono što niko od nas prisutnih nije rekao, a sjetio se nečega što je mislio reći pa prešutio. Sada je postalo više nego očito da je tačno, ono što se u kuloarima tvrdili ljudi iz SDA, kako je cijena za formiranje Vlade USK bila NES-ovo blokiranje formiranja Vlade FBiH bez SDA. Zašto SBiH pristaje na taj scenario, pitanje je na koje oni trebaju ponuditi odgovor?”, poručili su.

Iako NES kao jedan od problema navodi da HDZ BiH nije potpisao zajednički program koji su usaglasile stranke Osmorke, ističu kako ne objašnjavaju zašto su formirali Vladu USK sa SDA bez ijednog lista programskog dokumenta, bez ijedne mjere.

Jasno je dakle, poručuju iz Trojke, kada treba zaštititi fotelje u USK nije trebao ni program ni mjere. Kada treba formirati Vladu FBiH, onda je problem što jedna stranka nije potpisala usaglašeni program, iako je potpisan kako kažu “pamflet” koji se uzgred poziva na program.

“Što se tiče kadrovskih rješenja, podsjećamo da je SDP BiH dva puta intervenirao i uvažio za nas i dalje neutemeljene primjedbe od strane NES-SBIH. Postavlja se pitanje koja je logika odbijanja petljanja u kadrovska rješenja koja nude oni, a uslovljavanje rješenja drugih. Vlada Federacije ima pored premijera, dva dopremijera, po jednog iz svakog od konstitutivnih naroda”, saopćili su.

Na kraju, osvrnuli su se i na rad visokog predstavnika Christiana Schmidta.

“Sigurni smo i da je prijedlog kadrovskog rješenja za dopremijera drugačiji da bi se pojavio neki drugi problem koji bi bio razlog za odugovlačenje i blokadu imenovanja Vlade Federacije bez SDA. SDP, NIP i NS pozivaju OHR i Ured Visokog predstavnika da bez odlaganja donesu odluku o deblokiranju formiranja Vlade Federacije kako bi konačno na vidjelo izašlo ko, kako, zašto i čije interese brani. Trojka sa ostalim partnerima i dalje ostaje na okupu i u svim daljim procesima nastavljamo nastupati zajedno i iskreno”, zaključili su iz SDP-a, NS-a i NiP-a.

Pročitajte i ovo

Fantastična ponuda za savršeno ljeto: Robot LJETNI KATALOG!

🌞✨Robot LJETNI KATALOG! 🌴🕶️ Pripremili smo za vas sve što vam je potrebno za savršeno …