fbpx
Četvrtak , 25 Aprila 2024

Izetbegović: Ostvaren napredak u Neumu, razgovori se nastavljaju u Sarajevu

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je nakon pregovora u Neumu o izbornoj reformi da nije postignut dogovor ali da su pregovarači bili jako blizu te da će se razgovori nastaviti u Sarajevu.

Izetbegović je kazao da su bili jako blizu dogovora te dodao da je prijatno iznenađen odnosom predsjednika NIP-a, SBB-a i NES-a.

Naglasio je da pregovori nisu gotovi i da će ih nastaviti u Sarajevu iduće sedmice. Dodao je da su svi učinili izuzetan napor i da su veoma blizu dogovora.

U nastavku se javnosti obratila i predstavnica EU Angelina Eichhorst.

“Imali smo kvalitetan i konstruktivan sastanak, veoma su kompleksna pitanja. U osnovi mogu reći da će se razgovori nastaviti”, rekla je Eichhorst.

Dodala je da će se o izboru članova Predsjedništva i funkcionalnosti Federacije BiH još razgovarati.

“Očigledno, stranke moraju raditi više, imali smo samo tri dana da razgovaraju o krucijalnim pitanjima, a to nije dovoljno vremena i razgovori će se nastaviti”, istakla je.

Izaslanik SAD-a Matthew Palmer zahvalio je političkim liderima koji su došli u Neum da pregovaraju o ovim, kako je rekao, veoma važnim političkim pitanjima. Podsjetio je da su se mogli čuti glasovi koji su im govorili da to ne čine.

“Okončali smo ovu rundu razgovora u Neumu ali nismo došli do kraja ovog procesa. Pitanja o kojima smo razgovarali neće nestati. Jačanje temelja demokratije u BiH i Izbornog procesa koji je pravičan je nešto čemu stremimo”, rekao je Palmer.

To uključuje implementiranje presuda Evropskog suda za ljudska prava.

“Sjedinjene Države i Evropska unija bit će partneri u tom procesu. Razgovori će se nastaviti”, rekao je Palmer, dodajući da je napravljen napredak kada je riječ povećanju integriteta izbornog procesa.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić također se obratio javnosti.

“Sve stranke, NiP, SBB, SDA, NES bili smo jedinstveni u tome da ne dozvoljavamo da etničko jača u odnosu prema BiH”, rekao je.

Dodao je da je najveći rezultat u podizanju očuvanja integriteta izbora.

“Probosanska delegacija bila je veoma jedinstvena. Štitili smo demokratsku BiH. Nema pobjednika. Svi smo poraženi, ovakav epilog da nemamo prijedlog zakonskih rješenja koja bi se donosila u institucijama mogu dodatno usložiti ionako komplicirane odnose Bošnjaka i Hrvata”, rekao je Radončić.

Dodao je da je ostala opcija da domaći faktori naprave jedan sastanak, “da vidimo možemo li to sami”.

“Dijagnosticirali smo problem i popisali gdje se slažemo i gdje se ne slažemo. Blizu smo ali i daleko, nismo postigli go. Na stolu je bio elektorski sistem ali u ovom trenutku mi nismo mogli da ga prihvatmio, ali tu je veliki potencijal u budućim prerovorima”, rekao je Radončić.

Pročitajte i ovo

Influenserica Adna Helić nakon izlaska iz pritvora: “Najveća snaga koju čovjek može da nosi sa sobom je čista savjest”

Influenserica Adna Helić, koja je privedena u sklopu akcije “Black Tie 2” u Sarajevu, puštena …