fbpx
Srijeda , 7 Juna 2023

Schmidt kratko i jasno: Izbori u BiH će se održati u jesen 2022. godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt pozvao je sve političke snage u BiH da konstruktivno rade na novom Izbornom zakonu, ističući da će se opći izbori održati na jesen 2022. godine s novim Izbornim zakonom ili bez njega.

“Istovremeno, želim da naglasim da postoji važeći izborni zakon koji precizno reguliše izbore. U slučaju da ne dođe do izmjene izbornog zakona,izbori će se održati u jesen 2022. godine prema odredbama postojećeg zakona”, naglasio je visoki predstavnik.

Potcrtao je da se “o tome ne može pregovarati”.

“Demokratija funkcionira prema unaprijed određenim pravilima, a posebno izbori ne smiju postati predmet političkih manevara. Slobodni, jednaki i pošteni izbori su u srcu demokratije”, potcrtao je visoki predstavnik.

Podsjećamo, danas su u toku pregovori u Neumu o izmjenama Izbornog zakona u BiH. U razgovorima učestvuju predstavnici HDZ-a predvođeni Draganom Čovićem, predstavnici SDA Bakir Izetbegović i Šefik Džaferović, američki i evropski posrednici Matthew Palmer i Angelina Eichhorst, austrijski diplomata Johann Sattler, predstavnici OESS-a, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, kao i Denis Zvizdić u ime stranke Narod i pravda.

Pročitajte i ovo

Na Bolji svijet je preselila Haša Bulić iz Višnjice

Na Bolji svijet je preselila Haša Bulić iz Višnjice u 75. godini života. Dženaza će …