fbpx
Petak , 19 Jula 2024

Opštine u našem kantonu nezadovoljne raspodjelom javnih prihoda!

Općine u Srednjobosanskom kantonu nezadovoljne su raspodjelom javnih prihoda, poručeno je s današnjeg sastanka koordinacije načelnika općina SBK/KSB, održanog u prostorijama općine Novi Travnik.

Načelnik općine Novi Travnik Stjepan Dujo rekao je kako su općine nezadovoljne postojećim zakonskim rješenjima koje se odnose na raspodjelu javnih prihoda, posebno prihoda na dobit koji trenutno u punom iznosu naplaćuju kantoni.

To je razlog zašto i tražimo sastanak s predsjednikom Vlade Federacije, federalnom ministricom finansija i ministrom privrede. Tražit ćemo izvještaje u odnosu na određene prihode, na koji način i u kojem iznosu su ubrani i raspoređivani. Na osnovu tih analitika i analiza onda ćemo izaći sa stavom kako da se to pravednije rasporedi prema nižim jedinicama lokalne samouprave“, rekao je Dujo.

Dodao je kako srednjobosanske općine daju podršku donošenju novog zakona o pripadnosti javnih prihoda.

Načelnici su danas razgovarali i o raspodjeli prihoda u oblasti turizma, odnosno Nacrtu zakona o turizmu i Nacrtu zakona o boravišnoj taksi Federacije BiH, a dotaknuli su se i pravilnika koje bi kanton uskoro trebao aktivirati.

Kada su u pitanju zakoni o turizmu i boravišnim taksama, sporan je dio koji se tiče članskog doprinosa. To bi trebalo biti samoodrživo, da se što manje zadire u općinske budžete jer bi neko trebao finansirati rad općinskih turističkih zajednica. Mi imamo postojeći zakon i tu jesmo nezadovoljni kad je u pitanju raspodjela taksi. Ako mi ustanovimo općinske turističke zajednice, trebaju se nekako finansirati, ovim rasporedom to nisu dovoljna sredstva“, ocijenio je načelnik općine Kiseljak Mladen Mišurić-Ramljak.

Općina Travnik najdalje je stigla kada je u pitanju formiranje općinske turističke zajednice. Iako kanton još nije donio pravilnike kojima bi se trebalo urediti njihovo finansiranje, travnička turistička zajednica uskoro bi mogla početi s radom.

Mi smo se danas založili da se kantonalni pravilnici donesu i aktiviraju kako bi se boravišna taksa mogla prikupljati. Poštena i ispravna raspodjela tih sredstava bila bi onakva kakvu je federalni zakon i predvidio u nacrtu, a to je 80 posto općinama, te po 10 posto kantonu i Federaciji“, izjavio je načelnik općine Travnik Kenan Dautović.

Najavio je kako će se na dnevnom redu jedne od sljedećih sjednica Općinskog vijeća naći formiranje nadzornog odbora i statuta turističke zajednice, nakon čega bi ona mogla početi raditi.

Najvažnije je da se organizujemo u smislu prikupljanja sredstava, ali je jednako važno kud s tim sredstvima. Potrebna nam je strategija koju ćemo implementirati kroz infrastrukturna ulaganja i vraćati u turizam, a ne samo potrošiti te novce kao da se ništa nije dogodilo“, rekao je Dautović.

FENA

Pročitajte i ovo

VAŽNA OBAVIJEST: U šumu sa motornim vozilima samo uz ODOBRENJE

Poštovani, Ovim putem koristimo mogućnost da Vas obavijestimo da se sva zainteresovana fizička lica (kada …