fbpx
Četvrtak , 23 Maja 2024

Mladi iz RS-a počeli stavljati tablice “Republike Srpske” na svoje automobile

Vlasti RS obilježavaju 9. januar, datum kada je 1992. godine u Sarajevu tadašnja Skupština srpskog naroda u BiH, donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH, kao nezavisne cjeline unutar Bosne i Hercegovine.

Cilj je bio da se taj dio BiH potom silom pripoji Jugoslaviji, koja se tada raspadala. Dan RS je Ustavni sud Bosne i Hercegovine tri puta proglasio neustavnim, a Venecijanska komisija diskriminatornim.

Registracijske tablice

Na internetu je osvanula fotografija mladića Jovana Ž. iz Republike Srpske koji je na svoj automobil postavio registracione oznake Republike Srpske, a ne BiH.

Na automobil marke Mercedes postavio je oznake: GA 09-01-92 što označava neustavni Dan Republike Srpske, 09. januar 1992. godine kada srpski političari smatraju da je nastala.

Pored njega na TikToku su se pojavile i fotografije tablica ostalih gradova Republike Srpke.

Dodikovi političari pravili i pasoše Republike Srpske

Mladi socijaldemokrati RS 2018-te godine su na Trgu Krajine u Banjaluci dijelili pasoše Republike Srpske, kojima su željeli da skrenu pažnju na turističke potencijale ovog entiteta.

U pasošu, koji je predstavljen kao jedan vrsta turističke brošure, predstavljena su mjesta poput Mrakovice, Sutjeske, Bardače i sličnih destinacija koje vrijedi posjetiti u RS.

Potrebno je napomenuti da ne postoje ni tablice a ni pasoši Republike Srpske kao zvanični dokument Bosne i Hercegovine.

Pročitajte i ovo

Nova tragedija u BiH: Preminula 29-godišnja porodilja u vozilu hitne pomoći tokom transporta iz Gračanice u UKC Tuzla

29-godišnja djevojka E.H. iz Gračanice preminula je nakon komplikacija poslije porođaja. “Dana 22.05.2024.godine, oko 21,15 …