fbpx
Subota , 20 Aprila 2024

Nova COVID pravila u BiH: Ako ste vakcinisani, ako niste…

Epidemiološka slika u Bosni i Hercegovini u posljednjih nekoliko dana je zabrinjavajuća, bilježi se veliki porast broja oboljelih od koronavirusa. 

Nadležne zdravstvene institucije u BiH prate razvoj situacije i shodno tome razmatraju preporuke i mjere za naredni period.

Ono što je trenutno na snazi jesu mjere koje su donesene 12. januara 2022. godine. Izbjegavati gužve, obavezna maska u zatvorenom prostoru, broj osoba koje mogu istovremeno boraviti u zatvorenom prostoru sa dosadašnjih 50 smanjen je na 30, dok na otvorenom ne može boraviti više od 100 osoba.

Sva okupljanja unutar navedenih ograničenja moraju se odvijati u prostoru koji omogućuje obvezni fizički razmak od najmanje 2 metra između osoba (osim članova istog kućanstva). Više informacija pročitajte OVDJE.

Kada je riječ o periodu izolacija, trenutno na području Federacije Bosne i Hercegovine važe slijedeće preporuke:

– Ako je osoba koja se nalazi u izolaciji pozitivna na koronavirus i asimptomatska (odsustvo simptoma bez upotrebe antipiretika) nakon 10 dana od uzimanja uzorka, smatra se zdravom i otpušta se iz izolacije.

– Ako osoba u izolaciji razvije blagu ili umjerenu kliničku sliku, smatra se zdravom najmanje 10 dana nakon pojave simptoma i najmanje tri dana bez simptoma. Osoba sa težom kliničkom slikom smatra se zdravom najmanje 10 dana nakon pojave simptoma plus najmanje tri dana bez simptoma.

Vrijeme inkubacije iznosi od jednog do 14 dana što je preporučeno vrijeme izolacije za bliske kontakte potvrđenih slučajeva COVID-19. Ako je osoba u posljednjih šest mjeseci imala laboratorijski dokazan COVID-19, te ima medicinsku dokumentaciju kojom može potvrditi da je preboljela COVID-19, ne treba ići u samoizolaciju.

Većina potpuno vakcinisanih osoba ili osoba koje su prebolovale koronavirus i primile jednu dozu vakcine, bez simptoma sličnih koronavirusu, ne trebaju ići u izolaciju.

U narednim danima očekuje se da Krizni štab donese nove odluke po pitanju izolacije, ali i eventualnih novih COVID mjera.

Važno je da svaki građanin ne zanemaruje simptome koje primijeti, reagujte na vrijeme!

U slučaju pojave nekih od simptoma, kao što su: povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva, da ostanu kući te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.

Pročitajte i ovo

Fojničaninu uspješno transplantiran bubreg na KCUS-u

Nakon više od 150 dana jučer je u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) urađena …