“Aprilske plaće će sigurno biti umanjene, jer već, za 15 dana, imamo pad prihoda za oko 32 posto. Ne mogu plaće ostati iste, jer treba ih prikupiti. Gledat ćemo da martovske isplatimo nepromijenjene, zbog radnog zakonodavstva, gdje ne smijemo dirati. Međutim, u aprilu ćemo vidjeti kako će završiti punjenje”, kazao je Lendo nakon sjednice Vlade SBK-a.

Na pitanje novinara da li će umanjenje plaća biti linearno ili će biti izuzete određene kategorije, poput uposlenih u zdravstvu i policiji, Lendo je rekao da će svi morati podnijeti određene gubitke.

“Medicinari nisu budžetski korisnici i njih financiramo preko fondova, ali i u njima se očekuje pad prihoda i tog dijela za plaće. Na svu sreću u naše kantonu nije bilo velikih intevencija za naše zdravstvo, koje je prilično sačuvano. Nemamo pritisak velikog broja zaraženih, te situaciju da se bolnice nekontrolirano pune, tako da će oni sigurno razumjeti da i zdravstveni sektor mora osjetiti umanjenja”, rekao je Lendo.

Istaknuo je da će predstojeće odluke biti potrebno uskladiti sa sindikatima budžetskih korisnika, kako se “ne bi ušlo u nezakonitu sferu i kako bi bila osigurana pravična raspodjela novca”.