fbpx
Petak , 19 Aprila 2024

Hoće li se smanjiti vrijeme za izolaciju pozitivnih?

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH razmatra skraćivanje razdoblja izolacije kod osoba koje su pozitivne na koronavirus.

“Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH razmatra skraćivanje razdoblja izolacije kod osoba koje su pozitivne na Covid-19, ali nažalost nismo to još u mogućnosti s obzirom na to da, prema praćenju genetske slike virusa, imamo zastupljenu genetsku varijantu delta soja koronavirusa”, izjavio je za Fenu direktor Zavoda za zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić.

On pak smatra da će uskoro i u BiH doći do prevage omikron genetske varijante koronavirusa, s obzirom na to da je taj soj već dominantan u Evropi.

Nova istraživanja su pokazala, naime, da omikron, iako je zarazniji od delta soja, uzrokuje blažu bolest.

“Ukoliko bismo skratili izolaciju sada dok je delta genetska varijanta predominantna, to bi dovelo u opasnost građane i ne bi se ispunio osnovni cilj izolacije, a to je prekid transmisije samog virusa”, objasnio je direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Inače, u protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 4.455 uzoraka, od čega je 1.889 pozitivno na koronvirus.

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH.

Pročitajte i ovo

Imenovan privremeni Upravni odbor Zavoda “Drin”

Razješavaju se dužnosti predsjednik i članovi Upravnog odbora u Ustanovi za socijalno zbrinjavanje i zdravstvenu …