fbpx
Petak , 29 Marta 2024
fojn1

Azil za pse u Fojnici: NEMOGUĆA MISIJA

U proteklih nekoliko dana smo aktuelizirali problem pasa lutalica zbog kojih brojni građani opštine Fojnica strahuju da hodaju ulicama, pogotovo u noćnim satima.

Treba istaći i brzu reakciju fojničkog načelnika Klisure koji je sazvao hitan tematski sastanak na kojem se govorilo o ovome problemu te najboljem načinu rješavanju istog.

Istovremeno, neformalna grupa Fojničana se sastala te nam je jedna od učesnica sastanka kazala da će pred opštinske vlasti izaći sa zahtjevom da se napravi azil za fojničke pse lutalice.

Naravno, azil bi bio najljepša stvar i najhumanije rješenje za pse pored usvajanja istih.

Ali…

Koliko je azil moguć?

Jednostavnom računicom, dolazimo do sljedećih egzaktnih podataka.

Izgradnja azila bi koštala minimalno 40 hiljada KM.

Na području opštine Fojnica trenutno slobodno hoda više od 200 pasa, ali, za primjer, uzet ćemo da će u azil biti smješteno 100 pasa.

Mjesečno za jednog psa u azilu je potrebno izdvojiti 150KM.

150KM puta 100 pasa puta 12 mjeseci iznosi 180 hiljada KM.

Za azil je potrebno zaposliti najmanje dvije osobe i ako uzmemo neku ispodprosječnu platu sa doprinosima, to bi iznosilo 1200 KM po zaposlenom, odnosno 2400 KM za obojicu, a na godišnjem nivou, njihova plata sa doprinosima bi iznosila oko 30 hiljada KM.

Dakle, 40 hiljada KM za izgradnju azila + 180 hiljada za brigu o psima + 30 hiljada za platu radnicima iznosilo bi 250 hiljada KM na godišnjem nivou što je oko 8% godišnjeg budžeta opštine Fojnica.

Za usporedbu, opštinska davanja za sport, kulturu, poljoprivredu i druge aktivnosti, kada bi ih se sve sabralo, ni blizu ne bi došli do cifre od 250 hiljada KM.

Zaključak?

Azil jeste najbolje rješenje, ali, ipak, finansijski nemoguće.

Pročitajte i ovo

Elvir Karalić: Za 24 sata znamo skupiti 100.000 KM, a zamislite kada vam penzioner traži 15 KM da plati struju

Osnivač Udruženja Pomozi.ba Elvir Karalić gostovao je u Klix Studiju gdje je, između ostalog, govorio …