fbpx
Petak , 29 Marta 2024

Hoće li se Dragan Čović i HDZBiH naći pod sankcijama?

Američki državni sekretar Antony Blinken, osvrnuvši se na sankcije koje su ove sedmice uvedene članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lideru SNSD-a Miloradu Dodiku i drugima, najavio je mogućnost daljnjeg djelovanja.

“Drugi lideri i subjekti povezani s korumpiranom ili destabilizirajućim akterima, također, mogu biti predmet budućih akcija Vlade Sjedinjenih Američkih Država”, ukazao je Blinken.

S obzirom na kontinuitet destabilizirajućeg djelovanja, raznih blokada, uključujući i onemogućavanje provođenja izbornih rezultata iz 2018. godine u Federaciji, negiranje presuda Haaškog tribunala, pa sve do pokušaja ukidanja zabrane negiranja genocida u Srebrenici, zajedno sa partijama iz bh. entiteta RS, nametnulo se pitanje hoće li se na listi za sankcije naći i Dodikov saveznik i pandan, lider HDZ-a BiH Dragan Čović i(li) njegovi bliski saradnici.

Sankcija će biti!

U izjavi za portal Radiosarajevo.ba Dušan Janjić, analitičar i direktor Foruma za etničke odnose izrazio je uvjerenje da će biti sankcija za Čovića i njegov HDZ, ali i za predstavničke bošnjačke politike. On je ranije upozorio da bi, ukoliko ne bude sankcija “s druge strane” to Dodiku “otvorilo prostor ka potpunoj mobilizaciji srpskog glasačkog tijela”.

“Naprimjer, pouzdano znam da Draganu Čoviću od momenta Petritscheve administracije postoje krivični i drugi dokazi u vezi sa Aluminijskim kombinatom i za banku koja je vođena u Mostaru i to je sve u rukama Amerikanaca.

Dakle, ovo je jedan proces koji jeste i politički, ali ima za cilj nešto drugo, da uspostavi i ohrabri i BiH, Srbiju i sve zemlje Zapadnog Balkana da izgrade jedan sistem borbe protiv korupcije i zato Amerikanci u svoje ambasade šalju savjetnike za borbu protiv korupcije i bit će vrlo aktivni kako bi ohrabrili javnost”, izjavio je ranije Janjić za N1.

“Tuđmanove ideje o velikoj Hrvatskoj”

Dok je, s druge strane, dio analitičara oprezan s najavama mogućih sankcija Čoviću, ekspertica za Balkan i bivša direktorica Ureda zaklade Heinrich-Böll-Stiftung u Sarajevu Marion Kraske reagirala je na tvit sekretara Blinkena izrazivši čuđenje i žaljenje zbog toga što američka administracija nije uvela sankcije predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću, kojega je nazvala ekstremističkim liderom.

“A Dodikov pandan u koordiniranom pokušaju uništenja BiH??? Ekstremistički lider HDZ-a Dragan Čović koji se nedavno pridružio desničarskom taboru protiveći se zakonu protiv negiranja genocida Srebrenica”, napisala je Kraske.

Ovo je u dramatičnim tonovima ispratio Hrvatski Medijski Servis, medij blizak HDZ-u BiH.

Nadalje, Kraske je kazala da se slaže da bi i mnogi drugi trebali biti sankcionirani zbog korupcije”.

“Potpuno se slažem kada je u pitanju korupcija, ima puno više dionika… ali pokušaj podrivanja bosanske države kao takve organiziraju SNSD i HDZ BiH uz prijateljsku podršku Beograda i Zagreba”, napisala je Kraske na Twitteru.

Šta kaže Čović?

Također, u odvojenom tvitu ona je reagirala na gostovanje zastupnice u Evropskom parlamentu Željane Zovko u programu RTV Herceg-Bosne za koju je kazala da podržava “Tuđmanove ideje o velikoj Hrvatskoj”, pozvavši EPP i Evropsku komisiju da zaustave takve “destabilizirajuće politike”.

Dodajmo i da je na konstataciju pojedinih analitičara da se zna da protiv Čovića američka administracija ima krivične dokaze vezane za Aluminij i Hercegovačku banku, Dragan Čović rekao:

“Nahodao sam se ja po sudovima u vremenu Petritscha sedam godina. Apsolutno se nahodao i časno se nahodao”.

Pročitajte i ovo

Dodikova skupština i udar na državu: U ranim jutarnjim satima NSRS usvojio Nacrt izbornog zakona RS

Narodna skupština RS usvojila je kasno sinoć na sjednici zaključke prema kojima će Narodna skupština …