fbpx
Subota , 20 Aprila 2024

Hoće li porodilje u cijeloj Federaciji BiH uskoro dobijati 1.000 KM mjesečno

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić uputio je inicijativu predsjedavajućima oba doma Parlamenta FBiH da usvoje zakon kojim bi sve porodilje u entitetu dobijale po 1.000 KM.

Novac bi bio izdvojen iz transfera 200 miliona KM koje Vlada Federacije BiH daje kantonima svake godine za reforme, a bio bi omogućen usvajanjem budžeta koji je Vlada FBiH uputila u parlamentarnu proceduru.”Uz apsolutno opredjeljenje da sve majke porodilje moraju imati jednaka prava na naknadu u cijeloj FBiH, uputio sam inicijativu predsjedavajućima Zaimoviću i Martinoviću da pod hitno stave na usvajanje zakon o materijalnoj podršci porodicama s djecom. Usvajanje tog zakona, kao i ovogodišnjeg federalnog budžeta, čiji prijedlog je Vlada FBiH, također, poslala u parlamentarnu proceduru, koji uključuje i transfer od 200 miliona KM kantonima, osigurat će se izdvajanje sredstava koje će kantoni moći iskoristiti za naknade svim porodiljama, kako ne bi bile diskriminirane u odnosu na majke u Sarajevu”, izjavio je premijer Novalić.

Fadil Novalić traži da federalni parlamentarci po hitnom postupku na dnevni red sjednica domova stave usvajanje Prijedloga zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom u FBiH, koji je Federalna vlada utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila prošlog mjeseca.

Kako su kazali iz Vlade FBiH, taj akt uređuje prava i zaštitu porodica i djece, ističući da je, s obzirom na transfer kantonima koji je planiran u Prijedlogu budžeta FBiH za 2022. godinu, ovo ujedno i prilika da se na jednoobrazan način riješi pitanje isplata naknada porodiljima u cijeloj Federaciji BiH”.

Iz Vlade FBiH zaključuju da bi, uz transfer od 200 miliona KM, koliko je za kantone planirano u predloženom ovogodišnjem federalnom budžetu i usvajanjem pomenutog zakona koji osigurava jednaku minimalnu pomoć nezaposlenim porodiljama u visini od 30 posto prosječne neto plate u FBiH (300 KM), daje se mogućnost svim kantonima u FBiH da porodiljama osiguraju i mjesečne naknade od po 1.000 KM, kako je to zakonskim izmjenama donesenim s krajem decembra 2021. godine predviđeno i u Kantonu Sarajevo.

O ovome je u proteklom mjesecu bilo dosta riječi zbog toga što je Skupština Kantona Sarajevo usvojila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice s djecom, čime je omogućeno da sve porodilje u KS godinu dana dobijaju mjesečnu naknadu u iznosu prosječne plate u FBiH.

Nakon toga je vladajuća većina u KS pozvala vlasti u FBiH da isto omoguće i na entitetskom nivou, a pritisak je pravila i javnost, no Novalić poručuje da je zakon koji propisuje mjesečnu naknadu nezaposlenim porodiljama u iznosu od 300 KM upućen u Parlament još 7. decembra 2021., prije nego što je Vlada KS usvojila svoj zakon.

“S obzirom na to da se ovih dana u javnosti pojavljuju brojne populističke izjave i saopćenja koja imaju očit predizborni prizvuk, ističem da je Vlada FBiH Prijedlog zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom u parlamentarnu proceduru poslala 7. decembra 2021. godine. Kako se akt već nalazi u Parlamentu FBiH, smatram neophodnim da se uvrsti na dnevni red narednih sjednica Predstavničkog i Doma naroda te da se tamo i izglasa njegovo konačno donošenje”, dodao je premijer Novalić.

Pročitajte i ovo

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice u 64. godini života. Ukop i misa zadušnica …