fbpx
Subota , 22 Juna 2024

Notarka iz Kiseljaka prevarila klijenta iz Visokog za 1.000.000 KM

Prema toj presudi ona je sklopila notarski ugovor o hipoteci na značajno veći iznos nego što je to klijent, iz Visokog dozvolio.

Notarka Smiljka Đukić iz Kiseljaka nije uspjela pred Ustavnim sudom BiH osporiti presudu Vrhovnog suda Federacije BiH po kojoj je dužna da plati oko milion maraka odštete zbog svojih grešaka i propusta, saznaje portal Capital.

Prema toj presudi ona je sklopila notarski ugovor o hipoteci na značajno veći iznos nego što je to klijent, iz Visokog dozvolio. Zbog čega je klijent (Adnan Nazifović) kasnije ostao bez kuće.

Nazifović je izašao u susret i pristao da se na njegovu imovinu upiše hipoteka kako bi njegov tadašnji poslodavac i vlasnik firme „Blue-Star“ Marinko Tuka uzeo kredit od 100.000 maraka.

Međutim, kako se kasnije ispostavilo, Tuka je podigao kredit od 300.000 maraka. To Nazifović nije znao. Kako ga nije vraćao, banka je Nazifoviću uzela kuću procijenjenu na skoro 490.000 maraka.

Sve se to desilo jer Đukić nije pročitala ugovor već je na posljednjoj strani navela kako se stranke odriču tog prava. Pozivajući se na nepostojeće odredbe zakona.

Notarka je u svojoj apelaciji navela da joj je povrijeđeno pravo na pravično suđenje jer su činjenice i dokazi, po njenom mišljenju utvrđeni proizvoljno.

Ustavni sud BiH nije bio takvog mišljenja.

“Apelantica svojim navodima nije dovela u pitanje pravičnost postupka u konkretnom slučaju. Niti je dokazala da je postupak na bilo koji način u procesnom smislu proveden na njenu štetu”, stoji u presudi.

Sud je ranije odbio i njen zahtjev o privremenoj mjeri, kojom je pokušala spriječiti namirenje štete.

U njemu je navela da ju je njena banka obavijestila kako je pokrenut postupak prinudne naplate. Te da joj je novac na zaplijenjen, a računi blokirani.

Po njenoj ocjeni, štetu zbog toga nije trpila samo ona već i građani kojima ne može da pruža usluge. Ali i zaposleni koji su ostali bez plata.

Kako je ranije za CAPITAL tvrdila advokat oštećenih Sanela Gorčić, Đukićka je odmah nakon presude Vrhovnog suda, imovinu krenula da prepisuje na najbližu rodbinu.

Advokat Marinka Tuke tvrdio je da je Nazifović obeštećen za kuću. Ali i da je to pokušao prikriti zbog čega je protiv njega podnesena krivična prijava.

Pročitajte i ovo

Neopisiva tuga: Na Ahiret preselio 1-godišnji Adem Fejzić iz Višnjice kod Kiseljaka

Na Bolji svijet je preselio ADEM (ELMEDIN) FEJZIĆ iz Višnjice. Preselio je na Ahiret u …