fbpx
Petak , 19 Aprila 2024

Vikendice sve popularnije za novogodišnje praznike, pojedini rezervisali još u augustu

Iznajmljivanje vikendica i apartmana u našoj zemlji u posljednje vrijeme, pogotovo od početka pandemije, doživjelo je ekspanziju, te se sve češće na društvenim mrežama može vidjeti kako neko izdaje ili traži da iznajmi vikendicu za jednu, dvije ili više noći.

Tako su se već počele praviti i grupe u kojima se dijele informacije o raspoloživim vikendicama širom Bosne i Hercegovine.

Najtraženije zimi su one na planinama, a ljeti one s bazenima. Ponuda je velika, a čini se da je potražnja nekada i veća.

Potražnja najviše poraste za vrijeme praznika, a pogotovo je to slučaj sada kada se bliži Nova godina. Veliki broj vikendica u ovom terminu je rezervisan još i prije nekoliko mjeseci. Potvrdili su nam to i oni koji putem društvenih mreža nude svoje vikendice za iznajmljivanje.

“Potražnja je izuzetno povećana, već u augustu su kapaciteti za novogodišnje praznike bili popunjeni i rezervisani, a u međuvremenu su popunjeni i termini za veći dio januara. Prema informacijama koje imam, većina vlasnika vikendica povećala je cijene u odnosu na ranije godine, ali ja to nisam radio te je cijena moje vikendice na Vlašiću za novu godinu 1.770 KM za tri noćenja”, kazao nam je vlasnik vikendice na Vlašiću, koji je dodao i kako su njegovi gosti uglavnom iz Bosne i Hercegovine, najviše iz Gračanice, Gradačca, Živinica i drugih gradova, ali bude i onih iz Hrvatske.

I vlasnik vikendice na Bjelašnici svoju kuću za novogodišnje praznike izdao je već početkom oktobra. Kako nam je kazao, cijene iznajmljivanja vikendica na ovoj planini uglavnom se kreću od 500 do 1.000 KM, u zavisnosti od toga šta sve kuća ima da ponudi.

“Upiti su od oktobra stizali svakodnevno, što traje i danas. Kuća je za praznike rezervisana na dvije noći, a nakon toga, u narednom periodu imamo najviše gostiju iz Hrvatske i Srbije. Ove godine je potražnja za vikendicama sigurno povećana u odnosu na prethodne godine”, kazao nam je vlasnik vikendice u mjestu Sinanovići na Bjelašnici.

Da je potražnja porasla u posljednje vrijeme potvrdili su nam i administratori jedne od brojnih stranica na facebooku koja se bavi posredovanjem u izdavanju vikendica, odakle su nam kazali i kako je interes za vikendicama veliki, kako tokom sezone, tako i mimo nje, a pogotovo pred praznike.

“Ne osjeti se kriza kada je riječ o ovoj vrsti turizma, a čak ni ponegdje previsoke cijene klijentima ne stvaraju problem. Što se tiče cijena, one zavise od veličine objekta, kapaciteta i lokacije, a kreću se otprilike od 250 do 500 KM po danu”, kazali su nam.

Da je potražnja zaista velika može se vidjeti i na stranici za online rezervacije smještaja Booking.com, gdje smo provjerili dostupnost smještaja za Novu godinu na Vlašiću, Bjelašnici i Jahorini. Od ove tri planine, za Novu godinu slobodan je samo jedan smještaj na Vlašiću, dok je na Bjelašnici i Jahorini za 31. decembar sve zauzeto i Booking nudi jedino da izaberete neki drugi datum.

Pročitajte i ovo

Aferim: Donirala bubreg voljenom Adnanu i tako mu spasila život

Život je otvorena prazna knjiga u kojoj vrijeme piše stranice gusto kucanog teksta i svjedoči …