fbpx
Petak , 29 Marta 2024

Slijedi novi rast rijeka: Nivo većine rijeka tokom noći porastao više od pola metra

Foto: Ilustracija

 

Nivo većine rijeka u Bosni i Hercegovini je u porastu sa tendencijom daljnjeg rasta zbog novih padavina i naglog topljenja snijega usljed visokih temperatura, javlja Anadolu Agency (AA).

Porastao nivo Une

Tokom noći nivo rijeke Bosne u Sarajevu (Reljevo) povećan je za 46 centimetara i sada iznosi 193 centimetra sa tendencijom daljnjeg rasta. Istovremeno nivo rijeke Bosne u Zenici je na razini 154 centimetra i veći je u odnosu na jučer za 31 centimetar.

Tokom noći porastao je i nivo rijeke Miljacke u Sarajevu (Ćumurija) i to za 22 centimetra i ima tendenciju daljnjeg rasta. Sada je na nivou 122 centimetra.

Za više od 50 centimetara tokom noći porastao je i nivo rijeke Une u Martin Brodu koji je sada na razini 141 centimetar i ima tendenciju rasta, a isto je i sa nivoom rijeke Sane u Vrhpolju koji je trenutno na razini 148 centimetara i dalje raste.

Topljenje snijega

Kako se i narednih dana najavljuju nove padavine posebno u dijelovima Krajine, kao i Hercegovini za očekivati je i dalje porast vodostaja svih rijeka i njihovih pritoka.

To posebno i iz razloga što se očekuje daljnje topljenje snijega uz padavine koje se najavljuju i visoke temperature piše Avaz.

Pročitajte i ovo

Na Bolji svijet je preselila MUDERIZOVIĆ (rođ. Bukvić) FATA – FATIMA IZ FOJNICE

Na Bolji svijet je preselila MUDERIZOVIĆ (rođ. Bukvić) FATA – FATIMA IZ FOJNICE. Preselila je …