fbpx
Petak , 26 Aprila 2024

Fojnica: Elektroprivreda BiH će fojničke i druge firme baciti u očaj

Dok je cjelokupna bosanskohercegovačka javnost zaokupljena divljanjem Dodika i njegove bulumente te njegovim sinhronizovanim djelovanjem sa domaćim i međunarodnim partnerima u šovinističkom zločinu nad svima koji ne misle kao oni i koji vole domovinu Bosnu i Hercegovinu, iza kulisa se dešava još jedan brutalan udar na Bosnu i Hercegovinu, odnosno na onaj dio Bosne i Hercegovine u kojem živi većina onih koji rezervne domovine nemaju.

Piše: Harun Pašalić

Radi se o sljedećem…

Dok mnogobrojni sindikati i drugi koji zastupaju prava radnika godinama pregovaraju sa nadležnima oko povećanja satnica, koeficijenata i drugih prava i obaveza radnika te u kojim razgovori znaju biti jednostrano prekinuti, ušutkani… s druge strane, jedno od najvećih, ako ne najveće, onda najznačajnije DRUŠTVO, preko noći izvrši brutalan udar na one koji bosanskohercegovačku ekonomiju drže na nogama, a to je udar na sve javne i privatne firme.

Naime, danima se šuškalo i govorkalo o dizanju cijena električne energije od strane Elektroprivrede Bosne i Hercegovine.

Dok je Dodik sa svojom konjicom rovario po državnim nadležnostima, Elektroprivreda je rovarila po džepovima bh. građana.

Iako su stizala slavodobitna uvjerenja da će do povećanja cijene električne energije doći samo za javne i privatne firme i ustanove, a da “običnim” građanima neće se povećavati cijena, samo je laicima nejasno da direktno povećanje cijena električne energije neće prouzrokovati i indirektno poskupljenje sveukupnog života građanima u Bosni i Hercegovini.

Naprimjer, ako se poveća cijena električne energije nekom proizvođaču hljeba i peciva, taj proizvođač je prinuđen povećati cijene hljeba i peciva zbog povećanja troškova pa prema tome će i građani morati izdvajati više novca za hljeb.

Da se vratimo na ranije spomenute sindikate… borba sa nadređenima je uvijek bila u pokušaju povećanja satnica ili koeficijenata za 1%, 2%, 5%… u slučaju Elektroprivrede se po ovom pitanju otišlo u nepojmljivu sferu razmišljanja i shvaćanja.

Uzeli smo za primjer jednu fojničku firmu čiji je rad izuzetno bitan za Fojnicu i njene stanovnike.

Do sada je ova firma plaćala Elektroprivredi za manje i veće tarifne stavove 0,07 KM odnosno 0,11 KM po kilovat satu.

Novim prijedlogom ugovora, Elektroprivreda od ove fojničke firme traži da za manje i veće tarifne stavove plaćaju cijenu od 0,25 KM, odnosno 0,37 KM po kilovat satu.

To znači da bi cijena električne energije za ovu firmu “skočila” u iznosu od 236% do 254%.

U svijetu brojeva, ako je ova firma u 2021. godini platila električnu energiju u iznosu od 300 hiljada KM, u 2022. godini bi morala izdojiti oko 1.100.000,00 KM.

Prema tome ili će ova firma se ugasiti ili će morati povećati cijene proizvoda i usluga, uglavnom, na kraju će cijenu morati platiti “obični” građanin, onaj isti građanin koji se bori za povećanje plate od 5% , a ne od 250%.

 

 

 

 

Pročitajte i ovo

Užas u Jablanici: Muškarac parkirao automobil i skočio sa mosta, policija pronašla beživotno tijelo

Jučer se u Jablanici oko 10:40 sati desila nezapamćena tragedija. Kako Crna Hronika nezvanično saznaje, …