fbpx
Subota , 30 Septembra 2023

Zastrašujući podaci: U dvije bh. opštine nije rođeno niti jedno dijete

Šokantnim podacima o „nestajanju“ Bosne i Hercegovine, javnost, ali i vlasti ove zemlje makroekonomski analitičar Faruk Hadžić pokušava vratiti temama od kojih ovisi budućnost svih nas.

On je citirao dio sadržaja Mjesečnog statističkog pregleda FBiH po kantonima Federalnog zavoda za statistiku i podatke za period januar – septembar ove godine te upozorio na to da, u moru stalnih političkih svađa i tenzija, kao da namjerno zaboravljamo ključni problem BiH – izumiranje i iseljavanje građana.

  • U najkraćem, u ovom periodu broj rođenih iznosio je 11.693, a umrlih 20.596. Negativni prirodni priraštaj iznosio je 8.903. U svim kantonima i svim općinama zabilježen je negativni prirodni priraštaj, osim u Tešnju, u kojem je isti broj rođenih i umrlih. Kantoni poput Posavskog, Livanjskog i BPK Goražde su na nivou vrlo opasnog i negativnog trenda.
  • U Posavskom kantonu rođena je 91 beba, a umrla su 433 građana, BPK je imao 109 rođenih i 278 umrlih, dok je u Livanjskom kantonu možda i najgore stanje, gdje je rođena 241 beba, a umrlo je 749 osoba – kaže Hadžić.

U izvještaju se navodi da su negativan prirodni priraštaj zabilježili svi veliki gradovi u FBiH, uključujući i Sarajevo. Pojedine sredine su u kritičnom stanju, pa u Dobretićima i Ravnom, naprimjer, ove godine nije rođeno nijedno dijete, piše Avaz.

Ko će ostati

  • Ne znam šta nam se više može desiti da shvatimo prema kakvom ambisu idemo. Ko će vam sutra ovdje raditi? Ko će vam ovdje plaćati poreze? Ko će uplaćivati za penzije? Ko će vam sutra glasati? Ko će uopće ovdje ostati? Jeste li svjesni da imate 11 općina u kojima je za devet mjeseci rođeno manje od 20 beba? Znate li da se na svaka 54 dana u Bosanskom Grahovu i Domaljevcu rodi tek po jedno dijete? Razmislite i zapitajte se kuda vodite ovu državu i naše društvo – upitao je Hadžić vlasti u BiH.

U općini Domaljevac rođeno je pet beba, a umrle su 42 osobe. U Odžaku su rođene 32 bebe, a umrlih je bilo 176, a u Orašju su rođene 54 bebe, a preminulo je 215 stanovnika. Teško stanje je i u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Pročitajte i ovo

Fojničanka Almedina Bureković – nova magistrica mašinstva

Nastavljamo sa predstavljanjem mladih i uspješnih Fojničana koji konstando dokazuju svoj intelektulni potencijal u obrazovanju …