fbpx
Utorak , 30 Aprila 2024

Uprkos oštećenju sluha osmogodišnja Farah iz Travnika svira i pjeva!

Da je muzika stvarno lijek, najbolje potvrđuje primjer osmogodišnje Farah iz Travnika, koja, iako ima značajno oštećenje sluha, uspješno pohađa pripremnu nastavu u Osnovnoj muzičkoj školi.

Iako prva i jedina u historiji škole s ovakvim oštećenjem, pjeva i svira, baš kao i njeni vršnjaci. I već zna da će muzika biti njen život.

Nakon što završi s nastavom u trećem razredu Osnovne škole, u kojoj je primjetno da se zbog sluha razlikuje od svojih vršnjaka, Farah s radošću kreće ka muzičkoj školi, gdje je potpuno drugo djete. I svaki put stigne prije ostale djece kako bi što više vježbala i uživala u onome što najviše voli. Njen osjećaj za muziku roditelji su prepoznali od rođenja.

  • S obzirom na to da slabo čuje, govor se kasnije razvijao, ali takt uhvati jako brzo. Ona je najzadovoljnija, najsretnija kad čuje muziku, kad nešto svira – priča njena majka Alma Šiljak.

Zbog toga su, iako je školska godina već bila poodmakla, roditelji zatražili upis u muzičku školu, vjerujući da će joj muzika biti istinska terapija. Njihovu odluku podržala je i uprava škole, i nisu se pokajali.

  • Htjela sam da pomognem da ova curica krene u muzičku školu, jer sam vidjela da ima volje da pjeva, da se veseli, a to je naš cilj – kaže Zerina Zupurević, direktorica JU Osnovne muzičke škole Travnik.
  • Ovo mi je 40. godina rada u Muzičkoj školi i prvi put sam doživio da ovakvo dijete dođe, s oštećenim sluhom, ali jedna djevojčica koja ne odstupa ništa od djece koja čuju sto posto – ističe profesor Sejo Smajiš.

A Farah nakon pjesme veselo sjeda za klavir i svira ono što osjeća, uživajući u tonovima, koji joj mame osmjeh na lice, i vode je u neki samo njen svijet.

  • Ne svira još klavir, ali pokazuje neke znake, neku muziku, pritisne tonove, to doživljava, kao da pravi kompoziciju. Pokazuje jedan veliki talenat – dodaje Smajiš.

A onda stižu i ostali učenici s kojima Farah nastavlja pjevati, uživajući jednako kao i oni u svijetu muzike, koji osjeća u potpunosti.

  • S obzirom na to da muziku toliko voli, vjerovatno se ona 200% uključi da čuje šta se dešava i šta se radi – kaže Farahina majka.

I uspjeva, a dok čeka novu pjesmu, Farah već jasno zna da će muzika biti njen život. Sigurna je da je ni prepreka s manjkom sluha neće u tome spriječiti. Što je najjednostavniji razlog zbog kojeg je došla u muzičku školu, piše Voice.ba.

Pročitajte i ovo

Upao komšiji u kokošinjac, ubio mu kokoš pa s njom udarao po ogradi

U policijskoj stanici Drniš (Hrvatska) je provedeno kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjakom osumnjičenim za kazneno djelo …