fbpx
Subota , 24 Februara 2024

Sladić: Sljedeći put kad vam se da neki savjet, nemojte misliti da vam se pametuje i popuje

Aktuelne vremenske prilike u Bosni i Hercegovini prokomentarisao je bh. meteorolog Nedim Sladić. Sladić se oglasio na Facebooku, a poručio je, između ostalog, da kad sljedeći put neko da neki savjet, da to ne znači da taj neko želi popovati i pametovati.

– U zadnje vrijeme šta god da se zabilježi od atmosferskih pojava napravi toliki problem da, čak iako nije ekstremna i neuobičajena, nekako indirektno preraste u rang ekstremnog.

 

Bolje spriječiti nego liječiti

Kiša u novembru i stotinjak litara kiše u dva dana su svakako bile neuobičajene za naš grad, pa je uz porast brojnih vodostaja prouzročilo poplave Sarajevu i okolini – za tu svrhu na vrijeme se prognoziralo da će biti vrlo intenzivnih padavina.

Na svaku intenzivniju kišu opravdano smo se pribojavali rizika od poplava ovog novembra, po isprobanom principu “bolje spriječiti nego liječiti”, pa je opravdano da je malo-malo bilo prognoza na iste, kako su suhi periodi bili uistinu rijetki i kratki, često nedovoljni za značajnije povlačenje vode.

Međutim, ovaj snijeg na sjeveroistoku Bosne nije toliko neuobičajen za decembar mjesec. Jedino što mu povećava intenzitet padavina je pritjecaj vlažnog mediteranskog zraka u kombinaciji sa hladnijim zrakom sa sjevera, dobro oformljena ciklona duž atmosferskog stuba i pozicija koja odgovara Tuzlanskom kantonu.

Ja vam uvijek mislim samo dobro

Ako ste gledali Novu u petak, znali ste da će za vikend biti snijega na istoku i sjeveroistoku Bosne, a na vrijeme smo ga najavili (u četvrtak). Posebno sam isticao planinske prijevoje koji bi mogli biti zameteni usljed snježnih nanosa uvjetovani jakim vjetrovima.

Je li moguće da za svaku promjenu vremena moramo posebno pisati (ili čak spominjati u prezentaciji) šta treba sve poduzeti, jer očito jedino tako možemo na vrijeme pripremiti ljude na ono što ih očekuje?

Sljedeći put kad vam bilo ko, ne uključujući samo mene, da neki savjet, nemojte misliti da vam želi popovati i pametovati. Znajte, a u mom slučaju uvijek, da vam u tom trenutku misli samo i jedino dobro – napisao je Sladić.

Pročitajte i ovo

Saobraćajna nesreća u Kiseljaku, vozač kamiona pobjegao sa mjesta nesreće

Jutros oko 6:30 sati, na području Kiseljaka u mjestu Gromiljak, došlo je do saobraćajne nesreće …