fbpx
Petak , 29 Marta 2024

Nedim Sladić prognozira nove poplave: Prijete već od danas!

Povećan rizik od plavljenja

Zbog već prethodno zasićenog tla, večerašnjeg zatopljenja jugom po visini koji će donijeti manje, prolazno zatopljenje nadmorskim visinama do otprilike 1500 metara uz manju snježnu retenciju (otapanje snijega), te novih izraženijih padavina, rizik od plavljenja bit će povećan, zbog čega od strane Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine su na snazi brojna upozorenja na intenzivne padavine.

Večeras se pojačavaju južna i jugozapadna strujanja s kojim u naša područja pristiže sve vlažniji zrak s prednje strane Đenovske ciklone, pa se u noći na četvrtak u Hercegovini očekuju kiša i pljuskovi, gdje će sutra padavine biti najintenzivnije, budući da sa južnim strujanjima glavnina vlažnog zraka je skoncentrisana nad južnom polovinom zemlje, a usljed izraženog smicaja po visini nad sjevernom padinom Dinarida će južno strujanje u noći poprimiti efekat feniranja koji će prestati do sredine dana.

U prizemlju izraženija pritisna razlika uvjetovat će noćas i jake udare juga, naročito u centralnim predjelima Bosne. Razlog intenzivnih padavina jeste prisilno ohlađivanje toplijeg zraka prilikom njegovog istiskivanja, pri čemu dolazi do širenja, hlađenja i kondenzovanja zraka, što u konačnici i uvjetuje veće padavinske totale, procijenjene za dvadesetčetverosatno razdoblje od 50 do 80, lokalno na planinskim masivima Čabulje, Čvrsnice, Prenja i Veleža i do 100 litara po kvadratnom metru. Padavine će se s približavanjem poremećaja intenzivirati osim u zapadnim i jugozapadnim područjima Bosne i na sjeverozapadu Bosne u ranim jutarnjim satima, gdje će po prelasku fronte doći do spuštanja hladnijeg zraka, pa će u poslijepodnevnim satima u ovim područjima doći do pada temperature zraka, što će na planinama iznad 1200 metara nadmorske visine usloviti prelazak kiše u susnježicu i snijeg. Zona intenzivnih padavina će se potom od prijepodneva prema sredini dana proširiti i na ostatak zemlje, donoseći intenzivne padavine centralnoj Bosni, gdje se očekuje između 20 i 40, lokalno i do 50 litara po kvadratnom metru.

Zbog udaljenosti poremećaja, na sjeveroistoku Bosne očekuju se najmanje količine padavina, uglavnom manje od 10 litara, a s odmicanjem na jugoistok uslijedit će slabljenje padavina širom zemlje, i to naročito u noći na petak.

Snijeg za vikend

Iako će petak biti znatno mirniji, novi val padavina je pred vratima. Nju će uzrokovati nova jadranska ciklona, a kako je hladna zračna masa uveliko iznad naše zemlje, snijega bi bilo za vikend širom zemlje izuzev krajnjeg juga Hercegovine, no i dalje sačekajmo kristalizaciju očekivane visine snježnog pokrivača, kojeg će izgledno najviše biti u centralnom planinskom pojasu, što svakako ide u korist skijašima i ljubiteljima zime. Do tada, pred nama je da izguramo četvrtak, u nadi da padavine neće stvoriti veće probleme.

Pročitajte i ovo

Bliznakinje Azemina i Emina, imaju 24 godine i postale su hafize za isti dan

 5. augusta 2023. godine, u Kuvajtskoj džamiji u Matuzićima (Medžlis IZ-e Doboj) održana je svečana …