fbpx
Petak , 29 Marta 2024

U toku istraga: Firme čiji je osnivač Radončić pod sumnjom da su utajile 11 miliona KM poreza

Tužilaštvo BiH ustupilo je Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu predmet protiv Avaza d.o.o i drugih povezanih kompanija čiji je osnivač bio Fahrudin Radončić. Predmet se odnosi na utaju direktnih poreza u iznosu od oko 11 miliona maraka i formiran je na osnovu nalaza Porezne uprave Federacije BiH.

“Tužilaštvo BiH je 15. novembra 2021. godine dostavilo u rad navedeni predmet Tužilaštvu KS u fazi prijave protiv više osoba. Bit će izvršene određene provjere”, saopćili su za Istragu iz Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

Među prijavljenim osobama je nekoliko direktora i odgovornih osoba koje su rukovodile firmama čiji je osnivač Radončić, a najzvučnije ime je Fehim Škaljić, bivši SBB-ov zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Porezna uprava Federacije BiH je 2018. godine izvršila kontrolu poslovanja Avaza d.o.o., zatim preduzeća Avaz-roto press i drugih povezanih firmi, te je utvrđeno da su, sumnjivim knjiženjem, ove kompanije utajile oko osam miliona direktnih poreza, dok se konačan dug, računajući i zatezne kamate, penje na 11 miliona maraka. Nakon nalaza Porezne uprave, ove kompanije su dostavile žalbu Federalnom ministarstvu finansija, ali HDZ-ova ministrica Jelka Milićević, kao drugostepeni organ, do danas nije pravosnažno odlučila u ovom predmetu. U međuvremenu, dokumentacija je dostavljena u rad Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, a predmet je zadužila tužiteljica Merisa Nurkić. No, ni u toj instituciji, kojom je donedavno rukovodila HDZ-u i SBB-u bliska tužiteljica Gordana Tadić, za tri godine nije poduzeta nijedna tužilačka radnja. Tek nakon smjene Gordane Tadić s pozicije glavne tužiteljice, njen nasljednik Milanko Kajganić odlučuje pokrenuti stvari s mrtve tačke. S obzirom na to da su u pitanju direktni porezi, Kajganić je predmet prebacio u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Informacije o nalazima Porezne uprave FBiH u Avazu i povezanim kompanijama, prije tri godine objavila je Slobodna Bosna. Utemeljitelj Avaza tada je ustvrdio da je Porezna uprava ovu konotrlu provela “po političkom nalogu”, a na sve je reagirala i pravna zastupnica Avaza Almina Pilav.

  Nakon što je priznao uživanje u narkoticima: Dodikov savjetnik Šukalo će biti udaljen sa radnog mjesta?

“U tekstu u kojem tvrdite da je grupacija ‘Avaz’ utajila 11 miliona KM jedino je tačan navod da je Poreska uprava FBiH više mjeseci vršila kontrolu poslovanja kompanija u grupaciji ‘Avaz’. Vrlo je zanimljivo, a to je i ranije isticano, kontrola je uslijedila nakon što je supruga direktora OSA-e g. Osmana Mehmedagića na svom facebook profilu postavila pitanje zašto Poreska uprava zaobilazi Tešanjsku 24a u Sarajevu, što je adresa Avaza. Još indikativnija je činjenica da su službenici Poreske uprave upućeni u Avaz, nakon što su ministri SBB-a u Vladi FBiH odbili glasati za postavljenje g. Šerifa Isovića na funkciju direktora Poreske uprave FBiH, bez istovremenog imenovanja njegovog zamjenika, kako je to propisano zakonom”, napisala je advokatica Pilav.

Konkretne navode Slobodne Bosne, Amina Pilav nije željela komentarisati, pozivajući se na “Zakon o poreskoj upravi FBiH koji u članu 3. stav 4. propisuje šta se smatra poreskom tajnom”.

Avazove poreske tajne ubrzo je preuzelo Tužilaštvo BiH. Tadašnja glavna tužiteljica Gordana Tadić odmah je dobila prostor u Avazu i drugim Radončićevim “proxy medijima”, gdje su je prozivali “boginjom pravde”. Zauzvrat je “poreska tajna” firme koju je utemeljio Fahrudin Radončić ostala duboko u ladicama Tužilaštva BiH. No, nakon smjene Gordane Tadić predmet je “ugledao svjetlo dana”.

Pročitajte i ovo

Svečano otvorenje Arnaudija džamije u Banjoj Luci 7. maja

Arnaudija, posljednja obnovljena banjalučka džamija, bit će svečano otvorena 7. maja ove godine, na dan …