fbpx
Utorak , 25 Januara 2022

Milanović poredio genocide u historiji, za Dodika kazao da je jedan od manjih problema u BiH

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović ponovo je, govoreći o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, nekoliko duboko spornih tvrdnji, a ničim izazvan ušao je donekle i u gradaciju počinjenih genocida u historiji.

“Postoje genocidi i genocidi, postoji genocid nad Židovima, postoji genocid u Ruandi, postoji genocid u Srebrenici, odnosno jedan događaj je definiran kao genocid. A genocid ima vrlo širok raspon. Postoji Jasenovac. Nije sve isto, kao što ni svaka žrtva nije ista. Ta priča da je svaka žrtva ista, ni govora. Ne želite da je svaka žrtva ista. Najbolje je reći da je sve isto. Nije. I pitanje je građanske odgovornosti i hrabrosti usuditi se ići u tu gradaciju”, kazao je Milanović.

Ne mislim da je to bila pametna, opravdana Inzkova odluka, nastavio je.”Ovlasti visokog predstavnika su jedna prevara. To izlazi iz okvira Dejtona, to je oblik kolonijalne uprave. Koliko je dobra donio Bosni i Hercegovini vidimo nakon 25 godina. Neće uspjeti objasniti ni Dodik ni Čović zašto to rade. Imam iskustva s tim. Nek’ to sada puste, prikazat će ih kao fašiste, naciste, a to nisu, bez obzira na sve mane koje ima, Dodik nije najveći problem u BiH, on je jedan od manjih problema”, rekao je Milanović.

Milanovićev odgovor možete pogledati na postavljenom videu od 27. minute.

Pročitajte i ovo

Aldin i Dženana sa dvoje maloljetne djece nakon požara ostali bez doma, odmah reagovali iz Pomozi.ba (FOTO)

Porodica Abdić iz Rakovice kod Sarajeva u nedjelju je ostala bez svog doma usljed požara …