fbpx
Utorak , 19 Marta 2024

Dodik o vakcinama iz Turske: Sada znamo da imamo i prijatelje

Izgradnja autoputa uz pomoć Turske najveći je infrastrukturni projekat u Bosni i Hercegovini, poručio je danas u Ankari predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik nakon sastanka članova Predsjedništva BiH sa predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

Predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović borave u zvaničnoj posjeti Republici Turskoj, a danas su u Ankari održali sastanak s predsjednikom te zemlje Recepom Tayyipom Erdoganom.

Zvaničnici Bosne i Hercegovine i Turske danas su u Ankari, tokom službene posjete članova Predsjedništva BiH, potpisali sporazume o saradnji u infrastrukturnim i građevinskim projektima i o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola kao i memorandum o saradnji na promociji investicija.

Pandemija jeste zaustavila naše kontakte i spriječila da budu intenzivniji ali svakako nismo stali i sada je trenutak da krenemo dalje. Potpisivanje ova tri sporazuma svakako će doprinijeti ubrzavanju naše saradnje. Velika su očekivanja naše strane vezano za podršku izgradnje autoputa Beograd – Sarajevo – Beograd i mislim da svako onaj ko je do danas sumnjao u to može da bude siguran da će taj projekat živjeti i da će biti realizovan”, rekao je Dodik.

Kako je kazao, potrebno je da “svi zajedno uložimo napore i da se taj projekat realizuje jednako i u RS-u i u FBiH”.

Ovdje mogu da svjedočim da bez volje predsjednika Erdogana možda mi sami u BiH ne bi se kretali dalje. Danas mogu da kažem da sam potpuno uvjeren da je inicijativa i podrška predsjednika Erdogana ovom projektu svakako odlučujuća”, izjavio je Dodik.

Prema njegovim riječima, tu su i drugi vidovi saradnje koje imaju BiH i Turska.

“BiH i Turska nemaju otvorenih pitanja, osim one naše saradnje u sadašnjosti i budućnosti. Saradnja koja može da bude dobra i dobar primjer drugim. Potpisivanje sporazuma o investicijama i priznavanju vozačkih dozvola svakako ide u smjeru još bolje saradnje i još boljeg razumijevanja”, pojasnio je Dodik.

Zahvalio se predsjedniku Erdoganu za velikodušnost u svijetu “u kojem smo mislili da je to već pomalo izgubljeno”, na donaciji od 30.000 vakcina u uslovima kada je i Turska izložena pandemiji.

“Solidarnost koja se ovim pokazuje svakako ima veliki značaj za naše ljude. Sada znamo da imamo i prijatelje i Turska je, pored Srbije i Slovenije, najveći donator vakcina za BiH”, rekao je Dodik u Ankari.

Iskazao je poštovanje Erdoganu kao velikom lideru i vođi svog naroda koji je na pravi način odmjerio politiku, ne samo prema BiH nego i Zapadnom Balkanu, doprinijevši vidljivoj stabilizaciji i potrebi uspostavljanja stabilnog mira na prostoru Zapadnog Balkana.

Podsjetio je i da u BiH postoji složen sistem odlučivanja.

“Mislimo da treba sve da učinimo i da zamolimo predsjednika Erdogana da nas ohrabri da zajedno rješavamo probleme, mi unutar BiH, bez tutorstva sa strane. To su najbolji temelji za zajednički život”, rekao je Dodik.

Dogovoreno je, kako je kazao, da bude održan trilateralni sastanak između Bosne i Hercegovine, Srbije i Turske.

Smatra da bi jednako dobro bilo održati i sastanak četiri države, odnosno i sa Rusijom.

Dodik je podsjetio da su on i svi članovi Predsjedništva BiH bili na strani predsjednika Erdogana, demokratije i Turske kada je teroristička organizacija FETO pokušala promijeniti odnos snaga u ovoj zemlji, pokušajem puča u noći 15. jula 2016. godine.

Ovdje sam uvjeren da imamo velike prijatelje“, kazao je Dodik.

Prema njegovim riječima, radit će sa Turskom na realizaciji projekata koje su dogovorili te da je izgradnja autoputa uz pomoć Turske najveći infrastrukturni projekt u BiH.

Dodik je kazao i da bi izgradnjom autoputa Sarajevo – Beograd – Sarajevo put od Ljubljane do Skoplja bio kraći za 180 kilometara. Ukazao je i na značaj plinovoda Turski tok, te izrazio želju da se i BiH okoristi ovim projektom.

Radiosarajevo.ba

Pročitajte i ovo

Elektroprivreda RS zaradila 145 miliona KM, a Elektroprivreda BiH u minusu 140 miliona KM u 2023. godini

Najbolja godina u istoriji Еlektroprivrede Republike Srpske, bila je prošla 2023. Niz pozitivnih okolnosti uticalo …