fbpx
Četvrtak , 28 Marta 2024

Napravili joj kuću koja se nakosila, tužila radnike pa izgubila 55.000 maraka

Nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Varaždinu, Ludbrežanka Ljiljana Ledinka izgubila je građansku parnicu protiv Mladena Kovačeka, vlasnika Zidarsko-fasaderskog obrta Kovaček i građevinske kompanije IB Projekt iz Ludbrega.

Predmet spora bila je porodična kuća Ljiljane Ledinko koju su ludbreški građevinari izgradili 2008. godine, a koja se s vremenom nakosila.

Nakon što je Ljiljana Ledinko 2016. godine primijetila da joj se kuća nagnula odlučila se tužbom tražiti 1,15 miliona kuna (oko 290.000 KM) odštete.

No, nakon provedenog postupka nepravomoćnom odlukom sutkinje Općinskog suda u Varaždinu Snježane Šaško, utvrđeno je kako izvođači radova nisu odgovorni za to što se kuća nagnula.

Kako je izgubila parnicu, Ljiljana Ledinko mora podmiriti sveukupno 200.000 kuna (skoro 55.000 KM) troškova parničnog postupka ludbreškim građevinarima zajedno sa zakonskom zateznom kamatom, piše Podravski list na svom portalu

Ljiljani presuda nepravedna

Ljiljane Ledinko je o presudi kako vjeruje da je ona nepravedna i kako je i došlo do tužbe.

“Kuća je građena 2008. godine, a ja sam primjetila da se cijela nagnula 2016. godine. Te me godine preko ljeta nije bilo kod kuće i kad sam se vratila vidjela sam promjene koje sam odmah prijavila nadzornom inženjeru koji je rekao kako on za to nije odgovoran, a onda sam angažirala i odvjetnicu jer je kuća vidljivo nagnuta”, rekla je Ljiljana.

Dodala je kako je isti inženjer radio na 11 kuća u kvartu te da je na kraju rekao kako on nije primijetio da tlo na valja, dok su susjedi kojima je isti inžinjer radio kuću na sudu ispričali kako su radovi na njihovoj kući zaustavljeni zbog istog razloga i nastavljeni tek nakon kompletne zamjene tla.

Kuća se sve više naginje

“Susjedima je isti čovjek radio kuću i njima su majstori stali s radovima zbog nekvalitetnog tla te su ga zamijenili i onda nastavili tako da je inženjer morao znati kakvo je tlo u kvartu. Osim toga radio je tu na puno kuća i ni jedna ne visi osim moje. Sada su presudili da oni nemaju nikakvu odgovornost pa ja moram podnositi žalbu, a to su sve troškovi za mene, a kuća ne znam hoće li izdržati iako oni kažu da je sigurna za život”, rekla je vlasnica kuće.

Ispričala je i kako je kod nje bio vještak iz Zagreba koji je došao bez ikakvih instrumenata te nisu napravili mjerenja, već je sama platila mjerenja i shvatila da kuća i dalje ‘radi’.

“Prema mjerenjima, svake se godine kuća sve više naginje i oni kažu da je sigurno, ali po meni nije baš sigurno. S druge strane, kažu da treba sanirati da ne puca dalje i ne znam kako je onda sigurno, ako treba sanirati i ako se svake godine sve više miče”, rekla je razočarana Ljiljana.

Ostatak teksta o sudbini Ljiljane i šta kažu njeni advokati pročitajte OVDJE.

Pročitajte i ovo

Džemat dobrih Bošnjaka u Richmond Hillu u Queensu u New Yorku

Ramazan u Americi (4) Džemat Bošnjačko-islamski kulturni centar Plav-Gusinje nalazi se u Richmond Hillu, Queens, …